Malum Alanya'da yaşıyoruz ve bunun bir bedeli var: SICAK!!!



Özellikle son günlerde havaların daha da ısınmasına metabolizmamız ayak uydurmaya çalışırken oldukça zorlanıyor. Aşırı sıcaklara bağlı olarak özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmekte. Sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpları da oluyor. Bunun sonucu, bayılma hissi, bulantı,baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Tabi bunların yanında sıcaklardan dolayı bozulan yiyecekler nedeniyle zehirlenme ihtimalimizin artması da cabası.
Peki n'apalım ?


• Aşırı sıcaklar nedeniyle terleme ile artan sıvı mineral kaybını telafi etmek için sıvı alımı önemli. Her gün mutlaka en az 2 buçuk litre sıvı almalıyız; tabi bu sıvıyı kola, fanta gazoz gibi gazlı içeceklerden değil su, maden suyu, ayran gibi içeceklerden karşılamalıyız.
• Yaz aylarında daha da artan alkol tüketimi de sorun tabi sıcaklarda. Kafein, alkol ve şeker gibi vücuttan sıvı atmamıza neden olan besinlerden de sıcaklarda olabildiğince kaçınmalıyız.
• Spor yaparken kış aylarına göre daha çok terlediğimiz için de spora başlamadan 15 dakika önce mutlaka 1-2 bardak kadar su içmeliyiz. Tabi spor yaparken de suyu ihmal etmeden her 10 dakikada bir 1 bardak kadar su içelim ki vücudumuzun elektrolit dengesi bozulmasın.
• Mide kramplarına neden olmaması için çok soğuk ve buzlu içeceklerden kaçınırsak da bu sıcaklarda bir hastane çilesi çekmemiş oluruz :)
• Sıcaklar kan şekeri dengemizi de etkileyeceği için kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde düşüren besinlerdense lif oranı daha yüksek (tam buğday ekmeği, meyve gibi) karbonhidrat kaynaklarını tercih edelim ki kan şekeri dengemiz de bozulmasın.
• Aşırı yağlı besinler, kızartmalar ve kavurmalar da sıcaklarda midemizi daha çok rahatsız edeceğinden yemeklerimizi haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleriyle pişirirsek bizim için daha iyi olur.
• Şeker ve yağ oranı yüksek şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlı veya dondurma gibi tatlıları tercih etmek midemizi daha az rahatsız edecektir.
• Tabi yaz griplerine de dikkat! Yaz griplerinden korunmak ve direncimizi en üst düzeyde tutmak için de günde 3 porsiyon kadar meyve tüketmeye özen gösterelim.
• Yaz aylarında en büyük baş belalarımızdan biri de besin zehirlenmeleri. Besin zehirlenmesi riskini azaltmak için açıkta satılan veya uzun süre dışarıda bekletilmiş besinleri tüketmeyelim. Özellikle protein oranı yüksek olan et, süt, yumurta gibi ürünler bozulmaya daha müsait olduğundan hazırlama ve pişirme aşamalarında bu besinlerin hijyen koşullarına daha bir dikkat edelim.