İnsanın ilk sanatı oyundur! Sevgili ebeveynler, çocukluk döneminin en önemli uğraşlarından biri oyun oynamaktır. Çocuktaki tüm yetenekleri uyandıran ve onun can yoldaşı olan oyun eğlence ve öğrenme kaynağıdır. Bununla birlikte çocuğunuza neşe, hürriyet, memnunluk, rahatlık, dostluk ve barış¸ yaratan bir eylemdir. Dünyanın her yerinde, her çağda ve her kültürde oyun vardır. Oyunun özelliği, materyalleri günümüze kadar değişikliğe uğrayarak gelse de çocuğun olduğu yerde oyun ve oyuncakların olmaması mümkün değildir. Oyun çocuğun yaşantısında nefes alıp vermek kadar önemli bir ihtiyaçtır. Çocuklar her zaman zevkle ve istekle oyun oynarlar.
Oyun; çocuğa araştırma, gözlem yapma, keşfetme, yeni beceriler geliştirme ve başarısızlık endişesi duymadan istediği kadar deneme yapma fırsatı sunar. Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel, dil, motor, sosyal-duygusal gelişim alanlarını destekleyici rolü vardır. Ayrıca çocuk arkadaşlarıyla oyun oynayarak paylaşmayı, yardımlaşmayı, is¸ birliği yapmayı, sıra beklemeyi, sorumluluk almayı, kurallara uymayı, başkalarının hakkına saygı duymayı ve kendi hakkını korumayı öğrenir.
Oyun çocuklara neleri· kazandırır?
Dışarıda oynanan hareketli oyunlar çocukların vücutlarını daha koordineli kullanmalarına fayda sağlamaktadır. Oyun oynama, koşma, atlama, tırmanma, sürünme gibi fiziksel güç gerektiren oyunlar çocuğun solunum, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttaki fazla yağların yakılması, kasların güçlenmesi, iç salgı bezlerinin daha düzenli çalışması fiziksel büyümede çok önemlidir. Bu nedenle çocukların açık ve temiz havada hareketli oyun oynamalarına fırsatlar sunulmalıdır.
Ebeveynlere öneriler
• Çocuğa oyun için uygun ortamın ve gerekli malzemenin sağlanması önemlidir. Bunun için evin bir köşesi, bir odası, evin bahçesi, oyun parkları kullanılabilir. Arkadaşlarıyla oynayabileceği alanlar oluşturulabilir.
• Benzer oyuncaklardan çok fazla almak yerine, çocuğun farklı oyunlar kurabileceği çok amaçlı oyuncaklar tercih edilmelidir.
• Oyuncak alırken çocuğun seçmesine izin verilmelidir. Herhangi bir nedenle çocuğun seçtiği oyuncak alınamıyorsa nedeni çocuğa açıklanmalıdır.
• Oyuncak alırken farklı gelişim alanlarına fayda sağlayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
• Oyuncakların mutlaka satın alınması gerekmez. Çocuğunuzla birlikte çeşitli oyuncaklar yapabilirsiniz.
• Çocuğunuzun oynadığı oyuncaklara ilgisi azaldığı zaman bir süre ortadan kaldırıp daha sonra tekrar ortaya çıkarabilirsiniz.
• Çocuğunuzla karşılıklı oturarak sadece çocuğunuz ve oynadığınız oyunla ilgilenerek oyunlar oynayınız.
• Çocuğunuzla oyun oynayarak ona yaklaşma ve duygularını tanıma imkanı bulabilirsiniz. Oyun çocukla iletişim kurmanın en etkili yoludur. Çocuğunuzla ileri yıllarda iyi bir iletişiminiz olmasını istiyorsanız onunla oyun oynayarak onun duygularını tanırken çocuğunuzun hayatında geri gelmeyecek bu zamanı birlikte paylaşınız.