Pandemi dönemi ve Rusya – Ukrayna krizinin en çok etkilediği sektörlerin başında gelen Turizm sektörü yeni bir başlangıç olarak gördüğü bu dönemde yeni uygulamalarla seyahatlerin tekrar canlandırmanın yanısıra turizm hareketlerinin bölgeye verdiği tahribatı da en aza indirecek çalışmaların olduğu bir dönemden geçiyoruz.
Verilen bu tahribatı hem sosyal hem de çevresel olarak ele almaya çalışan sektör temsilcileri sürdürülebilir turizm başlığı altında özellikle destinasyonlarda doğa veya kültürel anlamda yerel zenginliklerin korunması ve aşınmasının önlenmesinin önüne geçilmesi için verilen her katkının değerli olduğunun bilincini tüm paydaşlara yerleştirmeye çalışıyor.
Bu anlamda özellikle İskandinav ülkelerinde seyahat hareketlerinin geleceği konusunda bu konu bir adım daha öne çıkıyor. Bu çalışmalar verilen destekler ve alacağı mesafe bu ülkelerden bundan sonraki yıllarda oluşacak seyahat hareketlerine de yön verecek.
Yaptığı çalışmalarla farkındalık yaratacak tesisler ve bölgeler daha çok tercih edilecek..
Özellikle ana kaynak pazarların sıkıntılı bir dönemden geçmesi Kuzey pazarını bir kez daha ön plana çıkardı. Sayısal olarak diğer pazarların gerisinde kalsa da yarattığı katma değer açısından sağladığı faydanın önemli olduğuna inandığımız bu pazardaki son durum ve yapılması gerekenlerle ilgili Kültür ve Turizm bakanımız bölgeye misafir getiren temsilcilerle Ankara’da gerçekleştirdiği buluşmasında bundan sonraki dönemlerde bu pazarın hassasiyetlerine göre politikalar geliştirilmesi ile ilgili fikir birliğine varıldı.
Toplantı bölgeye verilen önem açısından değerli. Her ne kadar bugünlerde NATO üyeliği ile ilgili sıkıntılar yaşansa da bundan sonrası için umut verdi.
Her şeyden önce Pandemi dönemi ile birlikte başlayan güvenli turizm kriterlerinin yanına yeşil anahtar benzeri kriterlerin getirilecek olması misafirde bölgenin ve tesislerin çevre ve doğa hassasiyetini hissettirmesi olumlu bir adım olarak değerlendirebilir.
Ayrıca yine aynı toplantıda daha önce dile getirdiğimiz bölgelere göre strateji geliştirme çalışmalarının somutlaştırılması tanıtımdan desteklere kadar her bölgenin özelliklerine göre çalışma yapılması fikri benimsendi ve bundan sonra yola haritalarının burada alınan kararlara göre çizilmesine karar verildi.
Umudumuz ve isteğimiz bu türlü toplantıların her pazar için ayrı ayrı yapılıp pazar ve misafir yapısına uygun politikalar üretilmesi ve alınan kararların uygulamaya geçirilmesi.
Zaman zaman bu toplantıların tekrarında yarar olacağını düşünüyoruz.
Bir adım daha ötesi bölge milletvekillerinde birden fazlasının mesaisini sektörün tüm paydaşlarına ayırması bölgenin ana gelir kalemlerinin başında gelen ve ülke ekonomisi için bir çok kez can simidi olan Turizm sektörünün haklı beklentisidir.
Misafir getiren bütün pazarlar önemlidir ve operatörlerle değişen ve gelişen durumlara karşı fikir alışverişlerini sık sık yapmak sektörün geleceğine olumlu katkı sunması açısından değerlidir.