İlçemizde yapılan, birçoğu geleneksel hale gelen, kültürel, sosyal ve sportif aktivite olarak düzenlenen konserler, festivaller , şenlikler ve etkinlikler turizm ve tanıtım bakımından Alanyamız için önem arzetmekte.
Alanya Belediyesi tarafından ilçemizde yapılacak etkinlikler takviminin sezon başlamadan içerik ve tarihleriyle birlikte açıklaması ise bölgemiz turizmi açışından ayrıca önemli ve güzel bir haber oldu.
Bu etkinlik ve festivaller coğrafi ve mevsimsel yapısı ile güzel bir potansiyele sahip Alanyamızda 12 aya yayılarak daha da çeşitlendirilip zenginleştirilirse mutlaka daha etkili ve güzel olacaktır
Bunlara basit birkaç örnek verecek olursak ;
Yörük Festivali , Akdağ Kayak Festivali , Dimçay Baraj Gölü Su Oyunları ve Ulusal bazda Alanya Üniversiteler arası müzik ve dans festivalleri veya yarışmaları… vs gibi.
Tabi ki bu da yetmez…
Gelelim Asıl konumuza;
Büyükşehir yasası ile bütün beldelerimiz ve köylerimiz Alanya Belediyesine bağlı birer mahalleye dönüştü.
Mahalleye dönüşen bu köy ve beldelerimizin birçoğunda Muhtarlık veya dernekler aracılığıyla düzenlenen kendine ait bir şenlik yada festival etkinliği var. Ama bu etkinlikler genelde hep aynı, birbirinden farklı özelliği veya kendine has bir uslubu, özgünlüğü yada tarzı yok. Genelde konserler ve basit yarışmalardan ve çekilişlerden öte gidememekte. Hem görselliği, hemde fiziki şartları yeterli olmuyor.
Birçoğu etkinlik olsun da, adımız duyulsun , ama bizim etkinliğimiz olsun mantığıyla düzenleniyor
Yinede hiç olmamaktansa bu haliyle bile insanların eğlenmesi, kaynaşması , neşelenmesi ve birlikteliği için iyi düşünce, ama kıt imkanlarla çok yetersiz ve özensiz, tertip ve düzenden yoksun etkinlikler olarak yapılıyor.
Alanya Belediyesi kurumsal kimliğiyle daha düzenli ve teması olan etkinlikler yapabilmekte iken, maalesef mahalleler bu konuda yetersiz ve etkisiz kalmakta. Bunun için acilen elbirliğiyle kurumsallaşmaya ve itici bir güce ihtiyaç var.
İşte burada Mahallelerin düzenlediği bu etkinlikler için profosyonel bir koordinasyon Komitesi veya yönetim gerekli. Bu Komitede Belediye öncülüğünde, mahalle muhtarlarının birliğinde, Kaymakamlık, Kültür ve turizm bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşların desteklediği bir ortaklıkda oluşturularak faliyete geçebilir.
Bu koordinasyon ve yönetimle etkinliklere belirli bir kimlik kazandırılarak daha profosyonelce tertipli düzenli, daha iyi fiziki şarlarda ve daha kurumsal olması sağlanabilir. Ayrıca merkezde yapılan etkinliklerle paralellik sağlanarak bir düzen ve koordinasyon içinde belirli bir takvim yılı içinde yapılabilinir.
İşte o zaman daha çok sayıda ve Her mahallenin yöremiz kültürünüde yansıtacağı ,dolu dolu hepsinin ayrı ayrı ama farklı kendine özgün teması olan, uygun tarih dilimlerin de, geleneksel hale getirilmiş şenlik ve etkinlikler olarak düzenlenebilir.
Bu etkinliklerde Alanya Belediyesinin düzenlediği etkinlik takvimine dahil edilerek hem daha tanınınır ve bilinir etkinlikler olur, hemde turizm ve tanıtımımıza daha fazla katkı sağlar.
Lafın kısası, büyük düşünüp, büyük resme , büyük pencereden bakmak lazım.
Dile getirip, önermek ve gündeme taşımak bizden uygulaması sizden.
Sağlıcakla kalın…