Alanya’mızın ve ülkemizin en büyük sorunlarından birisi bağımlılıklardır. Bağımlılık, insan iradesini esir eden ve insanca yaşamanın önündeki en büyük engel haline gelen bir prangadır. Geçtiğimiz günlerde Kestel’de yapılan bağımlılık konulu basın açıklaması sebebiyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Alanya’da bağımlılığın önlenmesi için yaptıklarımızı ve yapılabilecekleri paylaşmak istedim. Yakın geçmişte; Alanya’da bağımlılıkların önlenmesi ve tedavisine dönük çeşitli gayretlerimiz oldu. Alanya’da olmayan Yeşilay temsilciliğini Alanya’ya kazandırdık. Yeşilay’ın tüm faaliyetlerinin Alanya’ya ulaşması için çaba gösterdim. Üniversitemize bir Genç Yeşilay Öğrenci Kulübü kazandırdım. Kurucusu olduğum ALKÜ Genç Yeşilay Kulübü Akademik Danışmanı olarak değerli öğrencilerimiz ile birlikte geçmişte çok sayıda faaliyetle bağımlılığa karşı durduk. Alanya’da halka ulaştık. Farklı ve sıra dışı yollarla bağımlılıkları önlemeye çalıştık. Önemli konferanslar verdik. Kurslar düzenledik. Sergiler açtık. Ayrıca bunlara ilave olarak, ALKÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin müdürlüğünü devralıp merkezi yeniden şekillendirdim. Sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, teknoloji ve benzeri her türlü bağımlılığa karşı onlarca etkinlik ve proje yürüttük. Yayıncılığını yaptığım bilimsel dergide bağımlılık üzerine yazılan araştırma makalelerinin yayınlanmasını teşvik ettim. Alanya Posta TV ekranında hazırladığım ‘Nefes’ programında sigara bağımlığını ve tedavisini konu ettim.
TBMM Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Yılmaz Tezcan hocamızdan, Dünyada çevre problemlerine ve bağımlılığa karşı mücadeleyi en etkin yürüten isimlerden merhum Prof. Dr. Orhan Kural hocamıza kadar birçok ismi Alanya’ya davet ettik. Birlikte bağımlılık mücadelesini yürüttük. Yeşilay bünyesinde, Alanya’ya; tütün, alkol, madde, teknoloji bağımlılarına ve yakınlarına, ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği verecek, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kurularak bağımlılıkla profesyonel mücadele edilmesi için karar alınmasını sağladım. YEDAM açılması için birçok teşebbüs ve temasla destek aradım. Bu hususta çalışmalar henüz neticeye varamadı. Alanya’daki tüm gençlerimizi bağımlılıklardan uzak tutmak için mücadelemizi gençlerle el ele yaptık. Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzden, KYK Öğrenci Yurtlarına kadar birçok kurumla iş birliği yaparak, mahkumlardan öğrencilere her kesime seminerler, konferanslar verdik.
Sigara, alkol, madde v.s. denilen zehrin birçok türü, kumar, şans oyunları, modern sanal bağımlılıklar asla hafife alınmamalıdır. Yeşilay’ın tarihçesinde açıkça görüleceği üzere bu bağımlılıklar ülkemiz gençliğini çalışamaz ve üretemez hale getirmek için düşmanlarımızın gayrı ahlaki silahlarıdır. Bize düşen ise aziz milletimizin sağlığı ve başarısı için bütün bağımlılıklara karşı aktif bir mücadele içine girişmektir.
Sigara ile mücadele için Yeşilay’ın yeşil dedektör mobil uygulaması çok değerlidir. Yeşil Dedektör mobil uygulaması ile kullanıcı ihlal bildirimini, tek tıkla konum belirleyerek ve mekan adı seçerek bildirebilecektir. İhlal bildirimi sonrasında bildirim, Sağlık Bakanlığı’nın özel olarak Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşecek ve oradan da saha ekiplerine ulaşacaktır. Saha denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekâna ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyecek ve gerekli işlemi yapacaktır. Bu kapsamda tütün mamulleri kullanmayan müşterilerin hakkının korunması, yasağa uyumun sağlanması yoluyla ihlallerin asgariye indirilmesi sağlanacaktır.
Bağımlılık topyekûn sürdürülmesi gereken büyük bir mücadele ile önlenmelidir. Alanya’da bu konuda daha çok önleyici faaliyete ihtiyaç duyulmaktadır. Görev icabı şu anda uzakta olsam da bu yolda hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.