Geçtiğimiz hafta gelenek ve göreneklerimizde de yer aldığı üzere Alanya’mızda tam anlamıyla çok içtenlikle kutlanmasa da Ahilik haftası idi.
Ahlakın, kardeşliğin, fedakarlığın, dürüstlüğün, cömertliğin, yiğitliğin, kalitenin, üretimin, sanatın, aklın, bilimin ve eğitimin esas alındığı düzen ile birlikte esnaf arasındaki dayanışma kültürünün sergilenip yaşanmasına ahilik denir. Kısacası günümüzün sosyal ve ekonomik düzenine göre şekillendirdiğimizde ahilik zamanının esnaf dayanışma teşkilatı olmakla beraber günümüzde yerini esnaf ve ticaret odalarına bırakmıştırlar…
Gelelim asıl konumuza
Ahilik denince aklımıza ilk gelenler esnaflarımızdır. Alanya’da esnaf ne durumda derseniz ? Bir dokunun bin ah işitirsiniz. Genel olarak pandeminin sıkıntısını en derine kadar toplum olarak hep birlikte yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz.
Ama esnaflarımız bu konuda daha şanssız bir dönem geçirdiler. Bununda en belirgin sebeplerinden birisi olarak üretimden uzak ve turizmle paralellik gösteren hizmet sektörü ağırlıklı iş yapmaları diyebiliriz. İşte bu nedenle esnaflarımız turizmle beraber esen en ufak yelden bile nem kaparak ekonomik olarak derinden etkilenmekteler…
Dönem dönem yapılan göstermelik yardım ve krediler esnafın belini doğrultamadığı gibi, krediyi krediyle, borcu borçla kapatmalarına bile yetmemiş durumda kaldılar…
Şimdi denecek ki her şey devletten mi beklenmeli ? Tabi ki hayır. Ama devlet bu geçiş döneminde esnafının tıkalı yollarını açarak, sık boğaz olmuş olanlara rahat nefes aldırarak görevini en iyi şekilde ifa edebilir.
Örneğin; Vergiler, SGK prim ve ödemeleri, ÇTV, Reklam ilan tabela vergileri, stopajları ve vs… gibi vergi harç ve ödemelerde gerekli indirim ve desteklemeler yapılabilinir.
Tabi her şeyi de devletten beklemek lazım. Örneğin dükkan sahipleri kiralarda düzenlemelere gidip gerekli indirim ve ödeme kolaylıklarını sağlayarak ellerini taşın altına koyabilirler…
Biraz özeleştiri yapmak gerekirse Alanya’da bir çok sektörde esnaf enflasyonu yaşanmakta. Herkes her işi kolayca yapabilmekte. Bu konuda ne sınırlama, nede denetleme yok. Durum böyle olunca kazanç pastasındaki payda hızlı bir şekilde azalmaya devam etmekte.
Ayrıca Alanya’mızda esnaflar arasında dağınıklık hat safhada. Ne yazık ki merkezi bir çarşılaşmanın veya ticaret alanlarının toplandığı bir merkezimiz yok. Yerleşim alanları, turizm alanları, sanayi alanları, ticaret alanları iç içe girmiş durumda. Her mahallede, her sokakta, her otelin altında, her apartmanın altında ve her yolun kenarında mutlaka bir işyeri veya ticarethane açılmış. Bu plansızlığa dur demek gerekli.
Ayrıca esnaflar arasındaki hizmet ve fiyat uygulaması farklarını ne kadar serbest ekonomi şartları da olsa standartlaştırmak ve minimuma indirmek gereklidir…
Sağlıcakla Kalın…