Bölgenin en büyük zenginliklerinden biri de tarihi dokusudur. Bu sosyal ve kültürel açıdan kentin kişiliği ile ilgilide olsa son on yıllarda turizm hareketlerine sunduğumuz en önemli ürünlerden biri haline gelmiştir. Özellikle ülkemiz geçiş yolları üzerinde bulunduğu için tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve ortaya çıkarılabilen bu değerleri görmek için birçok misafiri ülkemizde ağırlamaktadır. Yeni ortaya çıkarılan bazı değerlerimiz Göbekli tepe gibi dünya çapında ses getirmiş ve ülke tanıtımına katkı sunmuştur.
Alanya ve çevresinin, gerek stratejik gerekse doğal avantajları burada da tarih boyunca birçok yerleşime tanıklık ettiği son yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır.
Bunlardan biri ve belki gelecekte ülkenin en önemli yerlerinden olmaya aday “Syedra Antik Kenti” ‘dir. Alanya şehir merkezine 22 km uzakta bulunan Syedra Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteğiyle çalışmalar devam etmektedir. Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgiler bu kentin tarihinin MÖ 9. yüzyıla kadar gittiğini göstermektedir. Bu da Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu uygarlıkların izlerinin taşıdığı anlamına gelir.
Çok iddialı gibi görünse de yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’nin değil belki de Dünyanın en ilgi çekici ve bu kadar sayıda uygarlık izleri taşıyan bir yerleşim yeri olma ihtimali çok yüksektir.
Pandemiye rağmen bakanlık desteği yanında Alanya Belediyesi ve özel katkılarla devam eden bu çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesi ve sonuçlandırılması arkasındaki güçle doğru orantılıdır.
Özellikle kazı çalışmaları uzun, zahmetli ve maliyetli bir iştir. Kalifiye eleman gerektirir. Özel ilgi alanıdır. Bu çalışmayı yapan Arkeologlar özel insanlardır. Heyecan ve sabır gerektirir.
Şu anda bu heyecanla yapılan çalışmalarda emek verenlerin en büyük beklentilerinden biri yöre halkını da yanında görmek istemeleridir. Bu hem ekonomik hem de psikolojik boyutuyla itici bir güç verir.
Bu çalışmalar bazen yıllar alır. Özellikle Syedra Antik şehrinin büyüklüğü göz önüne alındığında yıllar süren bir çaba gerektirdiği ortadadır.
Çalışmaların sonucunda bir Efes, Perge, Sagalassos ve Side Antik kenti gibi hatta daha zengin değerleri barındıran bir yerleşim yerinin ortaya çıkması bölge açısından çok önemli ve değerlidir.
Klasik deniz-kum-güneş olarak sunduğumuz ürünlerimizin yanına bölgenin tarihi dokusunda önemli yer tutan Alanya Kalesinin yanına ses getirebilecek böyle bir değerin sunulması çekiciliği ve bilinirliliği arttırmaya olumlu katkı verecektir.
Kamunun, Alanya belediyesinin ve bazı özel şahısların katkısı ile belirli bir aşamaya getirilen çalışmaların daha hızlı sonuç vermesi aynı zamanda kazı çalışmalarına sunulan imkanlarla doğru orantılıdır. İyi niyetle yapılan tüm katkılara rağmen, Antik Kentin büyüklüğü ve önemi göz önüne alındığında çalışmalar istenilen hızda gitmemektedir.
İleride Alanya’nın marka değerine vereceği katkı göz önüne alındığında çalışmalara destek gerekmektedir. Bu bazen malzeme desteği bazen ekonomik destektir. Hatta çevremizdeki değerleri daha yakından tanımak amacıyla burayı ziyaret etmek bile değerlidir.
Belki yapılacak bir organizasyonla bütün öğrencilerin burayı görmesini sağlamak onlara değerlerimizle ilgili bir fikir verebileceği gibi gelecekte ne kadar değerli bir bölgede yaşadıklarını anlama konusunda destekleyici olacaktır.
Bu yaşadığımız mekan civarındaki tüm tarihi dokumuzu tanımak için geçerlidir.
Çevremizi tanımanın en kestirme ve akılda kalıcı yolu gezip görmektir.
Kazı çalışmalarına dönecek olursak…
Devlet ve diğer kurumların iyi niyetli katkılarıyla oluşturulan bütçe böyle bir değerin ortaya çıkarılması çalışmalarında yeterli değildir.
Bu nedenle
“300 Syedralı”ya ihtiyaç duyulmaktadır.
Basit bir hesapla yılda bir kez bin TL katkıda bulunabilecek..
300 Alanyalıya…
Takibi kontrolünün hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Sivil Toplum Kuruluşlarımız tarafından yapıldığı..
Bunu sağlamak değerlidir..
Kazı çalışmalarına verilecek katkı aslında Alanya’nın geleceğine bir yatırımdır.
Bazı yatırımlar İmece usulü yardımlaşmayı zorunlu kılar..
Kültür Tarihimiz bunun en güzel örnekleriyle doluyken…
Alanya’da “300 Syredalıyı bulmak zor olmasa gerek..