Özellikle Pandemi döneminde tatillerini yapamayan büyük bir kitlenin 2022 yılında bu açlıklarını gidermek için tercih ettiği ülkelerden biride ülkemiz oldu. Ukrayna gibi bir pazarın yokluğu ve Rusyadan gelişlerin hissedilir derecede azaldığı bir dönemde özellikle ekonomik sebeplerinde ön plana çıktığı bu yılda Avrupanın yoğun ilgisiyle geçen bir yıl yaşadık. Kasım ayında Rusyadaki gelişmeler Kasım ayı doluluklarına olumlu katkı sundu.
Tüm paydaşların ortak görüşü verilen iki senelik aradan sonra sektör kendine geldi.. Bunun en başta gelen göstergesi tesislerde iyileştirme çalışmalarının tekrar başlaması..
Bu arada 2023 yılı satışları başladı ve gelen ilk haberler olumlu ancak yaşam maliyetlerindeki artışın bu talebi nasıl etkileyeceği halen soru işareti.
Her ne kadar tatillerinden ödün vermek istemeyen büyük bir kitle olmasına rağmen ülke hedefleri düşünüldüğünde içinden geçtiğimiz dönemin zorluklarından bahsetmek kötümser bir yaklaşım olmasa gerek.
Uzun yıllardan sonra kaynak pazarlarımız olan Avrupa ve İngiltere yüksek enflasyonlu ve yaşam maliyetlerinin hissedilir derecede arttığı bir kış geçirmeye hazırlanıyor.
Bunun tatil harcamaları ve tatil yapma süreleri üzerinde nasıl bir etkisinin olacağı sektörün şu anda en çok kafa yorduğu konulardan..
Özellikle Pandemi döneminde yaşanan iptaller ve sonrası gelişen olaylar tatil yapacakların daha güvenilir markalara yöneleceklerini gösteriyor. Tur operatörleri bu yönde potansiyel talebi canlandırmak için çalışmalar yapıyor.
Bu arada toparlanmaya başlayan sektöre yeni konulan vergilerle yük bindirilmeye devam ediyor. En yakın örneği konaklama vergisinin Ocak ayı itibarı ile başlayacak olması ve uygulamada yaşatacağı sıkıntılar gündemin ana konularından. %2 olarak belirlenen miktarın misafirden alınması ile ilgili soru işaretlerinin yanında her misafirden farklı miktarların tahsil edilecek olması yaşanacak sıkıntıların şimdiden habercisi. Yüzdesel belirleme yerine tesislerin özelliklerine göre net rakamlar geçiş sürecinin daha kolay aşılmasını sağlayabilir.
Avrupa pazarının tekrar eski günlerine göz kırptığı bir 2022’nin ardından 2023 yılı için iyimserliğimiz en üst düzeyde ve umudumuz Rusya Ukrayna krizininde azalarak etkisini daha az hissedeceğimiz bir yılı yaşamak..