Ülkemize yönelen seyahat hareketlerine baktığımızda ana eğilim yaz aylarındaki hareketlilik. 3-4 saatlik çemberde yer alan kaynak pazarlarımız yaz aylarında yakaladıkları yüksek misafir girişleri ile ekonomik döngü sağlanıyır. Aslında ülkemizin zenginliklerine baktığımızda tüm yıla yayılan turizm hareketleri için herşey mevcut. Her ne kadar kışları kapanan tesislerimiz çoğunlukta olsada oluşabilecek bir hareketlenme karşısında hizmete hazır hale getirilmeleri sadece birkaç günlük çalışmaya bakıyor.
Antalya bölgesinde hava şartlarının özellikle Batı ve Kuzey Avrupa misafirinin ilgisini çekmesi, spor ve toplantı organizasyonlarına müsait tesisler ve alanlar, İç Anadoluda Kapadokya bölgesi , Ege bölgesindeki zenginlikler, İstanbulun başlı başına bir değer olması gibi var olan değerlerimiz Ülkenin tümünde seyahat hareketlerinin tüm yıla yayılması için yeterli..
Bütün mesele bunların hareket geçirilmesi için yapılacak çalışmalar ve yapılanları daha görünür kılmak ve desteklemek..
Ana fikir bölgeyi ve ülkeyi 12 ay ziyaret edebilecek hale getirip ondan sonra misafir beklentisi içine girmek olmalıdır.. Özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarımızda tüm yıla yayılacak potansiyelinin değerlendirilmesi ve bu yöndeki çalışmalara katkı verilmesi değerlidir..
Kış aylarında bölgemizi ziyaret edecekler için aktivite ve ürün çeşitliliğinin yanı sıra şehir merkezlerinin hareketliliği ve çekiciliği önemlidir.. Bu nedenle şehir merkezlerindeki hareketliliği ve cazibe merkezlerini arttıracak çalışmalar meyvelerini ilerleyen yıllarda verecektir.
Alanya özelinde Atatürk caddesi, İskele bölgesi, Güzelyalı caddesi, Tophane ve Teleferik ile bir hareketlenme yakalayan kale pilot bölgeler kabul edilip şehir merkezinin daha cazip hale gelmesini destekleyecek çalışmalara öncelik verilmesi 12 ay turizm beklentimize olumlu katkı sunması açısından önemlidir.
Ayrıca kıyı bölgelerini iç bölgelere bağlayacak ulaşım ağında raylı sistemin artması hem konfor hem de hız bakımından misafirlerin tercihlerine etki edecektir. Bu yerli misafirin bölgeye ulaşımını kolaylaştıracağı gibi yabancı misafire de bulunduğu süre içerisinde farklı yerler görme isteğini ve haraketliliğin diğer bölgelere katkısını attıracaktır.
Seyahat hareketlerinin 12 aya yayılmasına katkı sunacak bir diğer unsurda iç turizmin gelişmesidir. Özellikle kış aylarında gerek okul ara tatilleri olsun gerekse sömestr tatilinin itici gücünün de etkisiyle kıyı bölgelerine hareketler özendirilebilir ve desteklenebilir. Ülke nüfusunun ekonomik olarak seyahat edebilecek bölümü göz önüne alındığında ciddi bir potansiyelin var olduğu ve bunun seyahat hareketlerine yaz - kış katkısının değerli olduğu görülebilir..