Dünyada 1,4 milyar insan yeterli içme suyuna ulaşamamaktadır. Yani dünyanın yaklaşık beşte biri su sıkıntısı çekmektedir. Yaklaşık 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Su kaynaklarını bilinçsizce, çok hızlı biçimde tüketmemiz ve kirletmemiz sebebiyle 2050 yılına kadar su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısının 54’ü bulacağı tahmin edilmektedir. Böylesi bir bilimsel öngörü gerçekleşirse yaklaşık 4 milyar insan susuz kalacak demektir. Dünya genelinde yeterli suya ulaşamayan ve bu sebeple bağışıklığı zayıf, hijyeni yetersiz yüz milyonlarca insan barsak iltihapları, flor eksikliği, Hepatit A ve sıtma gibi sağlık problemleri yaşamaktadır. Her yıl milyonlarcası hayatını kaybetmektedir. ‘Su hayattır’ dediğimizde çok ciddiyiz. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarına bakıldığında su zengini olmaktan uzak olduğumuz ve susuzluk tehlikesinin bize de çok uzak olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Bütün bu tehlikelerin önüne geçebilmek için yapılması gerekenleri bu yazıda sizlerle paylaşacağım. Su kullanımını kontrol altına alınmalı, gereksiz yere tek damla suyun heba olmasının önüne geçmeliyiz.
Lavaboya atık yağ dökmeyin. Bir kapta toplayın. Aksi halde bir litre atık yağ binlerce litre içme suyunu kirletir. Balıkların ölümüne sebep olur. Çimlerin çok su tükettiğini unutmayın. Bahçenizde çim yerine sebze ve benzeri daha az su isteyen bitkiler yetiştirin. Hem de doğal beslenme imkanına kavuşun. Ormanları ve sulak alanları çok iyi koruyalım. Kirlenmesine ve kirletilmesine müsaade etmeyelim. Çok su tüketen ağaçlar yerine az su tüketenleri tercih edelim. Yer altı sularla yapılan bol sulamanın sürdürülebilir bir tarım olmadığını ve zaman içinde yer altındaki suyun tükeneceğini bilelim. Musluğu açık bırakma alışkanlığından vazgeçelim. Diş fırçalarken, el yıkarken, tıraş olurken, duş alırken çok dikkatli biçimde ve gerek oldukça musluğu açalım. Sifonu gereksiz yere çekmeyelim. Özellikle tarımla uğraşanlar ve müstakil evi olanlar, evin altına büyük bir depo yapıp, çatının suyuyla doldurabileceği bir sistem kurabilirse; neredeyse yaz-kış bedava kullanma suyuna kavuşabilir. Böylelikle modern bir sarnıca kavuşmuş olursunuz. Çöplerinizi geri dönüşüm yönünden değerlendirin. Elektronik cihazları mutlaka geri dönüşüme kazandırın. Aksi takdirde kurşun, kadmiyum, cıva gibi tehlikeli ağır metallerin, teknolojik aletlerle doğaya karışacağını ve milyonlarca metreküp suyu kullanılmaz hale getirebileceklerini unutmayın. Çamaşırları ve bulaşıkları makinede yıkamayı tercih edin. Makine tam dolmadan çalıştırmayın. Arabayı, merdivenleri, balkonları vs yıkamak yerine silmeyi tercih edin. Su kaynaklarını kullanılmaz hale getiren deterjan yerine katkısız sabunu tercih edin. Sebze ve meyveleri su dolu bir kapta yıkayın. Musluğu açık bırakıp altında tutmayın. Banyoyu gereksiz yere uzatmayın. Tuvalette gereksiz yere suyu açık bırakmayın. Bozuk muslukları ve su kaçağı olan hatları mutlaka bekletmeden tamir edin. Su medeniyettir, sağlıktır, hayattır. Su israfı ise doğaya ve insanlığa karşı büyük bir katliamdır. Dünyanın sonunu ‘sudan sebeplerle’ ve kendi ellerimizle getirmeyelim. Bir damla suyun değerini bilmezsek, bir damla suya muhtaç hale gelebiliriz.