Sınavlar yaklaşıyor. Özellikle ortaokul ve lise dengi okulların son sınıf öğrencilerde telaşlı günler başladı. Şafak sayar gibi geri sayım yapanlardan tutun da uykuları kaçanlar, ah biraz daha çalışsaydım serzenişlerine kadar birçok durum gün yüzüne çıkmış halde karşımızda. Hadi biraz daha yakından inceleyelim sınav kaygısını..
Kaygı; deneyimlenen bunaltı, korku, gerilim, sıkıntı halidir. Nedeni belli olmayan tedirginlik hali olarak da açıklanabilir. Sınav kaygısı ise kişinin bilgi birikimini kullanmasının önüne geçecek ölçüde yaşanan kaygı halidir.
İş böyle iken sınav tarihleri yaklaştıkça öğrencilerde yukarıda bahsedilen kaygı hali de belirgin bir şekilde kendini göstermektedir. Kaslarda gerginlik, ağız kuruluğu, terleme ya da üşüme, titreme, ateş basması, baş ağrısı, baş dönmesi, yüz kızarması, göğüste ağrı basınç ve sıkışma, bulantı, kusma, ishal, sık idrara çıkma, soğuk ve nemli eller, gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, bildiklerini unutma korkusu, panik, güvensizlik, çaresizlik, heyecan, yapamayacağım, başarısız olacağım, kötü not alacağım, rezil olacağım düşünceleri kaygının fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtileridir.
Peki ne yapmalı? Bir sene boyunca canla başla emek harcadığımız sınav maratonu kaygı uğruna heba mı olmalı?
İlk olarak şunu söyleyebilirim ki bir parça kaygı siz sevgili öğrencileri başarıya ulaştıracak. Orta seviyede yaşadığınız kaygı sayesinde okuduğunuz her soruyu önemseyecek daha dikkatli olacaksınız.
Yoğun kaygı nasıl kontrol altına alınır?
* Sınavdan önce dinlenmek için zaman ayırın. Ne kadar iyi dinlenmiş olursanız sınavda dikkatinizi toplama ve hata yapmama olasılığınız o kadar artar.
* İyi ve doğru beslenin. Şeker, kahve, kızarmış gıdalar kaygıyı yoğunlaştırdığından bu yiyeceklerin tüketimi azaltın. Proteinli besinler, su, sebze, vitaminler kaygıyı dengeleyen yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin tüketimi artırın.
* Eğer sınav öncesi, sınav sırası ya da sonrasında başa çıkamadığınız bir kaygı duygusu yaşıyorsanız, düşünce tarzınıza ve kendinizle nasıl bir diyaloğa geçtiğinize dikkat edin. Bu diyaloğun ne kadar doğruyu yansıttığını düşünün.
* Beklentilerinizde ve hedeflerinizde gerçekçi olun.
* Sınavlar sadece birer fırsattır. Bu fırsatların bir şekilde telafisi vardır. Sınavın bir ölüm-kalım meselesi olmadığını kendinize ifade ederek hayatın kaçırılan bir fırsatta başka bir kapı aralayabileceğini unutmayın.
* Nefes egzersizleri yapın. (Burundan nefes alın 2-4 saniye içinizde tutun. Yavaş yavaş ağzınızdan verin. Bu egzersizi gün içerisinde sık sık tekrarlayın.)
* Gevşeme egzersizleri yapın. (Baş bölgenizden ayak ucuna kadar aşama aşama vücudunuzu gerginleştirerek yavaş yavaş gevşetin. Günde üç kez yapmanız yeterli olacaktır.)
Tüm öğrencilerin gönüllerince geçen sınavlar olması dileğiyle esen kalın..