‘Gazlı içecekler içmeyin. Yapay tatlandırıcı içeren içeceklerden uzak durun. İşlemden geçmiş, aşırı işlenmiş veya kimyasal katkı maddesi içeren içecekler sağlığa zararlıdır.’ Gibi yasak cümlelerini her gün duyuyoruz. Evde yemekte, restoranda, misafirlikte ve yemekhanelerde genellikle içecek seçenekleri yukarıdaki gibidir. Bu sebeple bizler de yapacak bir şey yok düşüncesiyle çoğu zaman kendimizi sağlıksız seçeneklerden birini tercih etmek zorunda hissederiz. Oysa kendimize ve çocuklarımıza, içecek tercihleri için önce yasaklar belirleyip sonra da zorunlu hissederek bu yasakları ihlal etmemiz uygun değildir. En doğrusu tercihleri değiştirmek ve doğru biçimde çeşitlendirmektir. Pekâlâ sağlıklı, doğal, besleyici, lezzetli ve faydalı içecekler önerilebilir.
Ayran, su, sade soda, şalgam, boza, salep, kefir ve taze sıkılmış yüzde yüz meyve suyu gibi içecekler doğal ve faydalı içeceklerdir. Ayrıca pastörize süt veya günlük süt diye bilinen ve kısa raf ömrü ile buzdolabında muhafaza edilerek satılan süt de sağlıklı bir içecektir. Çocuklar için taze sıkılmış meyve suyu veya meyve özü katılarak meyveli süt de hazırlanabilir. Yine Anadolu’da yaygın tüketilen içeceklerden; limon, bal ve su ile hazırlanan bal şerbeti, kar ve meyve özü ile hazırlanan karlamaç gibi içecekler, ölçülü tüketildiği sürece, geleneksel ve sağlıklı soğuk meşrubat tercihleridir.
En güzel içecek tercihinin doğal kaynak suyu olduğunu unutmayalım. Ayrıca mineralli ve katkısız doğal maden suları işlenmemiş halleriyle güzel bir içecek tercihidir. Sofralarımızdan, masalarımızdan, yatağımızın başucundan, çantamızdan, iş ortamımızdan suyu asla eksik etmemeliyiz. Bir damlasını zayi etmeden su içelim. İşlenmiş ve kimyasal katkılı içecekler yerine, evde sıktığımız meyve sularını veya meyve özlerini kattığımız doğal maden suları daha iyi bir içecek tercihi olabilir. Yarım limon sıkılmış bir bardak maden suyu, doğal, vitaminli ve mineralli çok faydalı bir içeceğe dönüşebilir. Yaşlılar, bebekler ve çocuklar gibi özel durumu olanlar, susadıklarını hissedemeyebilirler veya ifade edemeyebilirler. Bu sebeple, genel bir prensip olarak her bireyin susama hissine bağlı olmaksızın, günlük düzenli ve yeterli miktarda su içmesi temin edilmelidir.
Suyu ve diğer içecekleri plastik kaplarda muhafaza etmeyelim. Cam kapları tercih edelim. Özellikle plastik şişelerdeki su olmak üzere, su dolu hiçbir kabı güneş ışınlarına ve sıcak ortamlara maruz bırakmayalım. Damacana gibi su doldurulan ve tekrar kullanılan kapların periyodik bakım ve temizliklerinden emin olalım. Konut ve işyerlerinin su depolarının bakımını, temizliğini mutlaka periyodik ve detaylı olarak yaptıralım. Sağlıkla ve afiyetle kalın.