Ramazan ayı boyunca beslenme alışkanlıklarımız kökten değişti. Uzun bir açlık ve ardından yenilen yoğun kalorili yiyecekler, metabolizmayı farklı bir ritme uyum sağlamaya yöneltti. Bu sürecin ardından gelen ramazan bayramı, birçok kişi için kilo almaktan korkulan bir zaman dilimi olsa da kilolarından kurtulmak isteyenler için de önemli bir fırsat aslında. İki öğünle beslenmeye uyum sağlayan metabolizmayı, eski alışkanlıklardan kurtarmak ve sağlıklı beslenmeye yöneltmek için bayramla birlikte yeni bir dönem başlıyor.
 Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için ilk yapmanız gereken, ramazan ayı öncesindeki yemek yeme biçiminizdeki sorunları belirlemek ve bu sorunlarla başa çıkmak için iyi bir beslenme programı yapmak. Üstelik bu programı hemen bayramda uygulamaya koyarsanız erkenden yol almaya başlarmış olursunuz.


 Ramazanın ardından bayramın ilk günü yapılan kahvaltıya biraz dikkat etmekte fayda var. Ramazan bayramına mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıda sizi gün içinde daha uzun süre tok tutacak, hazımsızlık yapmayacak besinleri tercih edin. Belki bayramın ilk günü daha zengin bir kahvaltı isteyebilirsiniz ancak kızartma, börek gibi besinler yerine; yumurta, söğüş, bir iki dilim peynir, zeytin veya ceviz, bal ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan bir kahvaltı tüketirseniz hem uzun süre tok kalıp hem de daha hafif bir kahvaltı tüketmiş olursunuz.


          Kahvaltı sofrası daha kaldırılmadan konuklar gelmeye başlar. Bu bayramda onlara şekerin, çikolatanın yanında, lezzetli ve sağlıklı bir ikram hazırlayın. Misafirlerinize ikram edeceğiniz besinleri hafif yiyeceklerden tercih ederseniz, hem rutin bir bayram ziyaretlerinden farklı olarak bir ikramda bulunmuş olur, hem de sağlıklarına olumlu katkı sağlamış olursunuz. Her kuruyemişçide rahatlıkla bulabileceğiniz fındık, ceviz,  kuru kayısı ve kuru incir ile şekerliğinizi zenginleştirin. Böylelikle, konuklarınızın kan şekerlerini düzenlemelerine yardımcı olurken, ikram sırasında atıştıracağınız için, sizin de ara öğün ihtiyacınız karşılanmış olur.


 Eğer siz misafirliğe gidecekseniz de yapılan ikramların hepsini tüketmeyin veya ikramlardan hafif olanı tercih edin. Çünkü misafirliğiniz bir yer ile sınırlı kalmayacak. İkramları geri çevirmek istemiyorsanız da bir parça tadına bakıp bırakın. Çikolata, şeker gibi paketli ürünleri ise daha sonra tüketmek için alarak herhangi bir ara öğününüzde sütlü bir kahve ile tüketebilirsiniz.

  Ramazanın metabolizmaya en önemli etkilerinden biri de sıvı alımının azalmasıdır. Vücudun sıvı tüketimini normal temposuna dönebilmesi için bolca su içmemiz gerektiğini zaten biliyoruz. Ziyaretleriniz sırasında sunulan şekerin ardından mutlaka çay-kahve ikram edilecektir.  Her yediğiniz şekerin ardından bir bardak su içerseniz, aldığınız kaloriyi yakmaya bir faydası olmasa da, vücudun sıvı dengesini normale döndürebilirsiniz. Çayı tatlandırıcı ile, kahveyi de şekersiz içebilirseniz, aşırı şeker yüklenmesinden de kurtulmuş olursunuz. Gün boyunca 8 bardaktan fazla çay kahve içmek kalp ritminize iyi gelmeyebilir, bu nedenle bitki çaylarını tercih edin. Ancak tansiyonuz düşükse bitki çaylarını da aşırı tüketmemenizde fayda var.
 Sıra geldi akşam yemeğine. İftar sofrasının zengin menüleri, tatlı bir anı olarak hafızanızda kalabilir ancak akşam yemeğinde Akdeniz Mutfağı'nın vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağlı bir sebze yemeği veya et tercih edecekseniz de ızgara balığı tercih edebilirsiniz. Salata takviye ettiğiniz bu lezzetli menü sindirim sisteminizi de rahatlatacaktır. 


 Ve tabi ki gece yeme alışkanlığınıza da bayramla birlikte veda etmelisiniz. Ramazan süresince mecburiyetten dolayı kazandığımız gece yeme alışkanlığı hem reflü gibi mide sorunlarına hem de kilomuzda ciddi bir artışa neden olacağından bu alışkanlığımızı ramazan öncesinde alışkanlığımız olan yatmadan iki saat öncesinde son ara öğünümüzü tamamlama şeklinde yeniden değiştirmeliyiz. Son ara öğünde yiyeceğiniz 3 kaşık yoğurt veya içeceğiniz 1 su bardağı ayran hem gece boyunca kan şekerinizi dengede tutarak ilerleyen dönemde şeker hastası olmanızı önler hem de sabah aşırı aç kalkmanızı önleyerek kahvaltıda normalden daha fazla yememenize yardımcı olur.
       Gördüğünüz gibi aslında şekerlemelerin, tatlıların, böreklerin ortasında da kalsak ramazan bayramında sağlıklı beslenebilmek mümkün. Yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmak zor gibi gözükse de hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler yeterlidir. Gönül rahatlığıyla istediğiniz her şeyi yiyin; yeter ki ölçüyü kaçırmamaya özen gösterin.


 Sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu ve sağlıklı bayramlar...