Hızlı kilo verme umuduyla birçoğumuzun yaptığı protein diyetleri kilolarımızdan kurtulmak için etkili bir yöntem gibi görünse de aslında tehlike saçıyor.
Bu diyetlerin kalorisi ve karbonhidratı çok düşük olduğundan vücut  karbonhidrat kaynağı olarak direkt depo karbonhidratları kullanmaya başlıyor. Depolanmış karbonhidratın da her bir gramı vücutta 2-4 gram su tuttuğu için haliyle depo karbonhidratlar kullanılırken vücutta tutulan su da atılıyor. Bunun sonucunda da tartıya çıktığınızda çok hızlı bir kilo kaybı görseniz de bu su kaybı olduğundan bizim için gerçek bir kilo kaybı olarak kabul edilmez. Çünkü bu diyet bırakıldığında normal beslenme düzenine geçildikten sonra karbonhidrat depoları tekrar yerine gelince kaybettiğimiz su yani kilo da geri geliyor.


Peki ne zararı var ?


* Bu diyetler sırasında belli besinler tamamen yasaklandığı için o besine karşı duyulan özlemle diyetten sonra aşırı bir yönelim olması da verdiğimiz kilodan daha fazlasını almamıza neden oluyor.
* Protein diyetleri bize aşırı su kaybettirdiği için bu diyetleri uygulayanlarda baş ağrısı, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk gibi yan etkiler de görebiliyoruz.  Ayrıca bu diyetlerde karbonhidrat alımıyla birlikte posa alımı da kısıtlandığından kabızlık da sık karşılaştığımız bir durum.  Kabızlık kronik hale gelir ve bu durum düzeltilmezse de divertikülit, irritabl bağırsak sendromu, hemoroid ve hatta kolon kanseri gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 
* Bu diyetler kişiyi psikolojik olarak da olumsuz yönde etkilediği için yeme bozukluğuna neden olabiliyor.
* Uzun süre uygulandığında ise bu diyetlerde karbonhidrat miktarı çok düşük veya sıfır olduğundan enerji kaynağı olarak yağ ve proteinler gereğinden çok fazla kullanılmaya başlar. Normal şartlarda hipoglisemiye giren diyabetlilerde gördüğümüz yağların çok fazla kullanılması sonucu keton cisimcikleri denilen vücut için zararlı olan son ürünler oluşur. Bu ürünler vücutta birikerek ketoasidoz denilen acil tabloyu meydana getirebilirler. Ketoasidozun belirtileri ise, karın ağrısı, hızlı solunum, aşırı halsizlik ve yorgunluktur. Böyle bir durumda derhal acil olarak hastaneye başvurmak gerekir.
* Bu diyetlerde karbonhidratı kısıtlamak için meyveler de kısıtlandığından vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak bağışıklık sistemimiz de zayıflar.
Aslında asıl problem kilo alma ve verme mekanizmasını kafamızda çok fazla büyütmemiz. Kilo vermek için çok farklı ekstra şeyler yapmak zorunda değilsiniz. Çok yiyip az hareket ederek aldığımız kiloları vermek için mucizeler aramaya gerek yok, az yiyip çok hareket etsek yeterli...