Yaz mevsiminin sonlarına doğru gelirken baharı karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, 9 Eylül itibari ile okullarda ders zili çalmaya başlayacak ve yeni eğitim ve öğretim yılına hep birlikte merhaba diyeceğiz.
Öğrencilerden kimileri heyecan merak istek ve sevgi dolu, kimileri ise bıkkınlık bezginlik isteksizlik dolu olarak başlayacak okullarına. Benzer duyguları öğrenciler gibi veli ve öğretmenlerinde yaşayacağı bir gerçektir.
Okula bakış açımız duygularımızı oluştururken yeni eğitim ve öğretim yılının ekonomik anlamda da epey zorlayacak bir süreç olduğu görülüyor.
Hayatlarının en verimli çağlarını okullar da geçiren çocuklarımıza verebileceğimiz en önemli katkının onlara değerlerimizi öğretmek olduğunu düşünüyorum. okullar sadece sisteme dayalı not başarısından önce değerler eğitimine önem vermeli.
Değerlerimizi öğretemediğimiz çocuklarımız başkalarına ait ahlaki normları kabul edip bizlere savaş açarken, neden yeni nesil böyle diye söylenip dövünmekle yetiniyoruz.
Mevcut hali ile okullarımız değerlerimizi öğrencilerimize ne kadar verebilmektedir ya da verebiliyorlar mı?
Şimdiki yönetmelikte var mı bilmiyorum ama bizim öğrencilik zamanımızda vatandaşlık ve insan hakları dersleri bizi hayattaki sorumluluklarımıza hazırlayan kıymetli bir dersti.
Kötülüğe bulaşmadan kötülüğü tanıyacak zihinsel seviyeleri iyi olan şahsiyetli bireylere ne kadar da ihtiyacımız var öyle değil mi?
İlkokula başlayan bir çocuğun idolü öğretmenidir. Bu öğretmenler kaliteli olmalı ki çocuğun zihnini en iyi bir şekilde şekillendirebilsin.
Burada iş sadece öğretmenlere değil aynı zamanda okul yönetimi veliler ve öğrencilerin iş birliğinden geçmektedir.
Sevgili anne babalar zaman öylesine hızlı ilerliyor ki, çocuklarımızın okula gitmesi onlardan tek beklentimiz olduğu sürece kaliteli bir nesil yetişmeyecek ve bizler duygularını yitirmiş robotlaşmış bir nesille karşı karşıya kalıp çatışmalar yaşayacağız.
Bunun önlemini şimdiden almalıyız. Ders notları iyi olsun da ahlaki normları hiç önemli değil, arkadaşlarına şiddet uygulamış, öğretmenine saygısızlık yapmış okulun kurallarına uymamış düşüncesinde olmamalıyız. Beş - on yıl sonrasında bunların acısını hep birlikte çekmemek adına değerler eğitimini baş tacı etmeliyiz.
Kalın sağlıcakla…