Öfkelenmenin hem içsel hem de dışsal birçok nedeni vardır. Öfke, bizi diğer acı verici duygulardan korumak için ortaya çıkar. İfade edilememiş duyguların ortaya çıkma hali de diyebiliriz. İfade edilemeyen duyguları tanımaya çalışma ve ele almaya çalışma cesareti gösterdiğimizde öfkeyi daha etkili bir şekilde yönetebiliriz.
Çoğumuz, öfkemizin bizi diğer acı verici hislerden korumak için ortaya çıktığını bilmez. Öfke bir sorun olmaya başladığında aslında arkasında savunmasız ve acı verici duygular gizlidir. Bu dinamiği bir terapist olarak sık sık gördüğüm için öfke sorunu ile gelen danışanlarımda otomatik olarak altta yatan incinme ve üzüntüyü ararım.
Öfkemizi yönetmek için dıştan içeriye doğru bir yol izlenebilir.
İlk olarak öfkemizi kabul etmeliyiz. Örneğin: “Şu an gerçekten çok kızgınım ve çok öfkeliyim!” gibi yüksek sesle söyleyebiliriz.
İkinci olarak bulunduğumuz durumu değerlendirmek için kendimize zaman ayırmalıyız o an kızgın olduğumuz şeyden uzaklaşmaya çalışmak, bulunduğumuz ortamı terketmek güzel bir yol olabilir. Nefes egzersizleri ile kendimizi sakinleştirmeyi deneyebiliriz.
Üçüncü olarak tabi biraz da sakinleşince öfkemizin altında hangi duyguların gizlendiğini düşünmeye başlayabiliriz. En önemlisi kendimizi serbest bırakmaya çalışmalıyız çünkü problemi bu şekilde çözebiliriz. Haklı olduğumuz bir durumda öfkelendiğimiz zaman çözüm bulmak daha da zorlaşabilir çünkü gerçekte ne olduğunu kendimize bile bildirmek çok zordur.
Öfkenizi yönetmek ile alakalı sorunlar yaşıyorsanız bir uzmandan destek almakta fayda var.