İlet - İşim. Biliyorum dil bilgisi kurallarına uygun olmayan yaptığım. Yalnız ne zaman iletişim üzerinde kafa yorsam bu ayrım geliyor aklıma. Hani doğruluk payı da yok değil. Evet iletmek işimiz ve işimize ne kadar kıymet veriyorsak o denli güzel iletişimimiz.
Dünyaya gözlerimizi açtığımız ilk andan itibaren verdiğimiz tepkilerle çevremize mesaj bırakıyoruz. Anne karnından yaşama adım atarken ağlama sesimizle gülümsetiyoruz etrafımızdakileri. Tam da bu andan itibaren başlıyor iletişim dedikleri...
Bize bu kadar yakın olan, aklımızı kalbimizi kuşatan, sadece sesimizle soluğumuzla değil hareketlerimizle de var olan iletişime biz yeteri kadar yatırım yapabiliyor muyuz?
Bu sorunun cevabını ararken; mesaj, kodlama, geri bildirim gibi bir sürü literatür kavramlarından bahsetmek istemiyorum. Merak edenler arama motorundan bakabilir elbet. Yalnız ben bu yazıda kalplere, evlerin içine, ofis odalarına, okullara misafir olmak istiyorum.
İletişimi uzun merdivenlerin ardındaki bir kapı olarak düşünelim.
Kapıya giden yoldaki ilk basamağınız niyettir. Yani yapacağınız davranış için kalbinizden geçenlerdir. Eğer ki bu bölüme olumsuz düşünceler, ön yargı vb ile başlarsanız temeli yanlış atılmış inşaat gibi en ufak sarsıntıda yerle yeksan olursunuz.
İkinci basamağınız ise anlayışlı olmak. Herkesin hayatta bir mücadelesi var. Ki bu mücadelelerin bazıları çok çetin olabiliyor. İşte bu yüzden bize düşen görev birbirimize anlayışla yaklaşabilmektir. Herhangi bir tepkide bulunmadan önce karşımızdaki kişinin de yaşantısını göz önünde bulundurmalı ve buna uygun nitelikte davranabilmeliyiz.
Üçüncü basamak açık ve net olmak. İletişimde açık olmak niyetimizi ortaya çıkaracak, karşımızdaki kişinin bizi daha rahat anlamasını sağlayacaktır. Net olmak ise hayata dair bir duruş sergilememizi ve diğerlerinin bize nasıl davranması gerektiği ile ilgili bilgi verecektir.
Şimdi de bir kaç örnek üzerinden 3 altın maddeyi değerlendirmeye ne dersiniz?
İlk hikayemiz;
Eşinizle çocuk bakımı konusunda problem yaşıyorsunuz. Eğer sürekli onun yanlışını bulma yönünde bir bakış açınız söz konusuysa yani niyetiniz bozulmuşsa doğal olarak söylediği her cümleye ön yargılı bakarsınız. Örneğin; "çok kuralcısın" cümlesini "senin gibi saldım çayıra mevlam kayıra yapmıyorum" diyerek savuşturursunuz. Oysa niyetiniz anlayış ile birleşseydi "hangi konularda kuralcı olduğumu düşünüyorsun, örnek verir misin" cevabını verirdiniz. İlk cümle bizi bir tartışmanın içine iterken ikinci cümlede çözüme doğru adım atmış oluruz.
İkinci hikayemiz;
İçten içe arkadaşınızın sizden daha az çalıştığını, tüm iş yükünü sizin üzerinize attığını düşünüyorsunuz. Niyetiniz ise arkadaşınızın çok kurnaz olduğu yönünde. Sizden gün içerisinde bir şey rica ettiğinde farklı bahanelerle reddediyorsunuz yalnız rahatsızlığınızdan bahsetmiyorsunuz. Oysa bu iş yükünün sizi yorduğunu, bu konuda ondan yardım almak istediğinizi açık ve net bir şekilde ifade etseniz belki de arkadaşınız; "tüm bunları bilmiyordum, seni zorladığım için özür dilerim, şu şu konulara çok vakıf değilim ama diğerlerini ben yapabilirim" şeklinde bir cevap verebilir.
Üçüncü hikayemiz;
Derslerinizde başarılı değilsiniz. Bu durumu ise öğretmeninize bağlıyorsunuz. Ya size takmış durumda ya da dersi güzel anlatamıyor. Yani hem niyetimizi hem de anlayışımızı bozmuş bulunmaktayız. Böyle duygu düşünce yapısında olan kişi o ders yaklaştığında kaygı yaşayacak ders anında konsantrasyon sağlayamayacak ve doğal olarak öğrenme gerçekleşmeyecektir. Bunun yerine "hocam dersinizi anlamakta zorluk çekiyorum, nedenini çok bilemiyorum, sizin bana önereceğiniz herhangi bir şey olabilir mi? Yazarak mı çalışmalıyım yoksa okuyarak mı, ne dersiniz?" gibi cümlelerle açık ve net olabilir ön yargılarımızdan uzaklaşabiliriz.
İşte 3 farklı hikayede 3 farklı sonuç. Karar sizin çünkü yaşam sizin. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle esenlikle kalın..