Anne babalar, öğretmenler ve öğrenciler sömestr tatilinin sonuna geldiğimiz şu günlerde ikinci dönem için hazırlık yapmaya ne dersiniz?
Yeni dönemin başlamasıyla birlikte gireceğimiz koşturmacalı tempodan önce tatilin rehavetiyle unuttuklarımızı hatırlatmak istedim. İkinci dönemle birlikte olumsuz karne sonucunu düzeltmek isteyenler için sıkı bir başlangıç yapmak ne kadar da güzel olur değil mi? Tatilin etkisinden kurtularak dikkatini toplamak isteyenler yok mu aranızda? Uyku düzeni, planlar, programlar, dersler derken hepimizin kafasındaki karışıklıkları tek tek incelemek yerinde olmaz mı?
Hadi başlayalım o zaman!
Öncelikle ilk dönemi olumsuz geçirerek buruk bir tatil geçirenlere seslenelim; hayatımızda yaşadığımız her durumdan ders çıkarmayı ve daha sağlam adımlarla yol almayı öğrendik. Kabul ediyorum kendiniz ve aileniz için biraz üzücü oldu. Ama hatırlayın büyük fırtınalardan sonra güneş en tepede bizi karşılamaz mı? O zaman şimdi kendi güneşimiz olup ışıl ışıl parlama zamanı. Öncelikle notlarımızın düşük olduğu dersleri ve bu derslerin konu başlıklarını belirleyelim. Sonrasında bu derslere olan olumsuz tutumumuzun nedenlerini sorgulayalım. Ortaya çıkan nedenlerle ilişkili olan kişileri belirleyelim. Son olarak da bu sorunun çözümü için kimlerin yardımına ihtiyacımız olduğunu tespit edelim. Tüm bunları aşama aşama yapan öğrenci, aile, öğretmen üçlüsü mutlaka güzel sonuca ulaşacaktır.
Yalnız problemini tespit etmeyen öğrenci ve ailesi – ki genelde maalesef bu yöntem deneniyor- harıl harıl ders çalışmanın bütün sorunları çözeceği inancıyla yeni dönemi karşılar. Bir süre sonra da “ne yaparsam yapayım bu dersi anlamıyorum, asla yapamayacağım” gibi cümlelerle ilk dönemin hüsranı kendini gerçekleştiren kehanet misali yeniden gün yüzüne çıkar. Hem öğrencinin hem öğretmenin hem de ailenin güveni büyük ölçüde zedelenir. Bu durumla karşılamamak için doğru tespit ve bu tespitin çözümüne ilişkin çalışmalar büyük öneme sahiptir.
Yeni dönemin başlamasıyla birlikte dikkat edilecek en önemli konulardan bir diğeri de günlük işlemlerimizde olan düzenimizdir. Okullar açılmadan önce uyku, beslenme, sorumluluklar konularında hazırlık yapmak ve iki üç gün öncesinde bunları okul dönemindeki gibi yapmayı sağlamak adaptasyon açısından kolaylık sağlayacaktır. Tatil bahanesiyle geç saatlere kadar oturarak sabah geç saatlerde uyanan çocuklar yeni dönemin başlamasıyla birlikte bu konunun değişimine direnç göstererek okula karşı olumsuz tutum sergileyebilir. Bu yüzden aileler bu konuya özen göstererek birkaç gün öncesinde vakitlice uykuya geçip güne okul dönemi gibi başlamayı sağlamalıdır.
En çok yaşanan konulardan bir tanesi de konsantrasyon güçlüğüdür. Mutsuz ve isteksiz olmaya iten bu durum karşısında önlem almak kaçınılmazdır. Dikkati toparlamak ve uyum sağlamak için “önem vermek, değerli bulmak” gerekir. Eğitim öğretim hayatının size olan katkılarını düşünmek ile başlangıç yapılabilir mutlu olduğunuz faaliyetleri gününüzün içine yerleştirerek kötü duyguların oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bu sayede daha hazır ve donanımlı hale gelmiş olursunuz.
İkinci dönem başlamak üzere. Eğitim öğretim hayatı içerisinde olan herkes için yeni ve güzel başlangıçların olduğu bir dönem geçirmek dileğiyle esen kalın..