Dr. Alban’ın yıllar önceki şarkısı. Ne çok severdik.

Afrika’ya yıllar önce gitmiştim. Mısır’da girmedik mezar ve tapınak bırakmamıştık. Nil nehrinde bir hafta gemi turu yaptık, ta Sudan sınırındaki Asvan barajına kadar gitmiştim. Müthiş bir tarih var. Tarihi güzellikleri görmek için seyahate çıkarsanız Hurgada şehrine inip gerçek Mısır’ı keşfetmek olağanüstü. Bende gidilecekler listesinin başında olması gereken bir yer.

Bu seferki seyahat çok daha farklı.

SAHRA ALTI AFRİKA

Aslında yolculuğa çıkmadan içimde tuhaf bir belirsizlik vardı. Nereye gidiyorum? Bizi ne bekliyor? Yeme içme nasıl olacak? Bulaşıcı hastalıklar vs.


Ugandalı dostumuz Angie, Ankara’ya geldi, vizemizi Ankara Uganda Büyük Elçiliğinden aldık.  Amerikalı dostumuz Eritre asıllı Cemal ve Kanadalı dostumuz Amir’de Ankara’ya geldiler. Geriye bir kişi kaldı sevgili dostumuz Albimo Bilal Bey.

Bütün Afrika programımızı yaptık. Bizim için bir keşif gezisiydi. Ne var ki, Angie ve Cemal Afrika- ABD iş konseyi yönetim kurulu üyeleri olunca gezi bir anda yüksek düzeyli iş konseyi teması kimliğine büründü.

Vizelerimizi Ankara’da hallettik ama aslında internetten online olarak yapılabilirmişiz. Online vize için ne olur ne olmaz en erken seyahatten bir hafta önceden başvurmakta fayda var. Size mail olarak geri geliyor.  Maili gösterince hemen kapıda vizeyi veriyorlar. Doğu Afrika vizesi 100 ABD doları karşılığında veriliyor.

Bu arada Doğu Afrika ülkeleri EU tarzı birlik oluşturmuş, Kenya, Tanzanya, Uganda, Ruanda, Burundi ülkeleri birliğe katılmış.  Vize ve gümrük birliği oluşturulmuş.

Gururumuz THY, Türk Hava Yolları, istikamet Uganda akabinde Kenya.

Bilal’le hazırlandık, gittiğimiz her ülkede Alanyaspor formasını Büyük Elçilerimize giydiririz. Bu bizim olmazsa olmazımız.

Son saniye haberi, Uganda Büyükelçisi Türkiye’ye geri çağrılmış. Neyse formayı giydirecek birilerini buluruz dedik.

Uçak dopdolu. Her milletten insan Afrika’ya THY ile uçuyor.

HER ŞEY GÖZLEM

Asıl tahsilimiz basın yayın olduğundan, bazı şeyleri görmek çok daha hızlı oluyor. Uçak ta en az 3 değişik grup gördüm. Hepsinin derdi misyonerlik faaliyetleri belli ki. Değişik Avrupa ülkelerinden. Bir grup daha dikkatimi çekti. Avrupa’dan ve Türkiye’den gençlerimiz birleşmiş, bir tane köyde yardım faaliyeti için çalışma yapıyorlar. Uganda’nın bir köyünde ilkel koşullarda Afrikalı kardeşleri ile birlikte olacaklar. Türk Hava Yolları ekibinin Uganda’da hotelden dışarı çıkışlarının yasak olduğunu öğrendikten sonra gençlerimizin çabası takdire değer.

Uçağımız Kigali’ye iniyor. Ruanda’nın başkenti. Yarım saat sonra Entebbe’ye gidiyor. Boşalt doldur. Erkek hosteslerden birisi Gazipaşa’lı hemşehrimiz çıktı. ( Gazipaşa da bizim için Alanya’dır). Konuşunca ortak dostlarımız çıktı.

DOĞU AFRİKADA İLK DURAK, UGANDA

Ülkeye girmeden, mutlaka, sarı humma aşısı olmak gerekiyor ve bunu ülkeye girişten en az 10 gün önce yapmanız lazım. Kapı da alınmama riskiniz yüksek. Aşı kartınızda eliniz de olacak. Benim elimde bir torba ilaç vardı. Bu arada ülkeye girişten 1 gün önce sıtma ilacı almaya başlıyorsunuz, her gün bir hap 30 gün boyunca. Hala kullanıyorum.

SÜRPRİZLERLE DOLU BİR ÜLKE

Uçak Entebbe’ye iniyor. Başkent Kampala’ya gidiyoruz.

Dünyanın belki de en verimli topraklarına sahip. İklim ılıman, sürekli tarıma elverişli. Hayalinizdeki tüm tropikal meyveler doğal ortamda ve organik yetişiyor. Dünyanın en kaliteli pamuğu elde ediliyor.

Pazar günü dinlenelim dedik ama program pazardan başladı. Kampala Müslüman topluluğunu ziyaret ettik. Birlikte toplantı yaptık.  Afrika-ABD iş konseyi başkanı da ziyarette ve yemekte bizimle oldu.

Uganda, ülkeye yatırımcı çekmek istiyor.  Herkes seferber olmuş. Bürokrasiyi azaltmak için bir tek merkez kurmuşlar. One stop center for investers adı altında, tüm şirket işlemlerini bir merkezde yapabiliyor.

Uganda seyahatimiz boyunca temaslarımız üst düzey geçti, sağlık bakanı, ticaret ve endüstri bakanı, Parlamento başkanı hanımefendi ile makamında toplantı yaptık. Parlamento Başkanı Bayan Rebecca Kadaga bizleri kabul etti.


Uganda milli takımı eski futbolcusu Mucib bizleri otelde ziyaret etti. Kendisi Süper Lig takımlarında Proline’ın da sahibi. Alanyaspor yöneticilerinden Bilal Bey forma değişimi yaptı.

Son akşam, otelimizde halk servisi bakını ile yemek yedik, kendisi meğer bizim Angie’nin babası imiş. Bizim içinde hoş bir sürpriz oldu.

Genel olarak; ülke nüfusu yaklaşık 42 milyon. Tam olarak nüfusun kaç olduğu bilinmiyor. Yaklaşık olarak nüfusun yüzde 25’inin Müslüman olduğu tahmin ediliyor. Tahmin diyorum, kayıt dışı nüfus oldukça fazla.

Yeme içme, otelde çok iyi. Dışarıda çok yerde yemek yemiyoruz. Yeşillik yemiyoruz. Zaten musluk suyu içilmiyor. Diş fırçalamak bile tehlikeli olabiliyor. Bardaktan su içmiyoruz. Sadece kapalı su. Değilse cırık olma tehlikesi yüksek.

SİVRİSİNEĞE DİKKAT! SITMAYA SEBEP OLABİLİR

Daha evvel İngiliz sömürgesi olduğu için, arabalar sağdan direksiyonlu. Resmi dil İngilizce. Baya tuhaf geliyor. İngilizler, dil, din ve sefalet bırakmışlar galiba.


Her türlü yatırıma ihtiyaç var. Tüm mallar dışarıdan geliyor. Dolayısı ile her şey pahalı. Türkiye’den kesinlikte çok daha pahalı.  Serena Hotel, 3 gece konaklama 821 USD. Kahvaltı 42 USD ( 2 kişi).

Uganda’da tesislerde, yerli üretime ihtiyaç var. Ancak ne makine, nede yerli kalifiye iş gücü var. Bizden istekleri gayet samimi, tecrübe transferi istiyorlar.

ALT YAPI BERBAT, YOLLAR KÖTÜ, TRAFİK KATASROF

Benim anlamadığım, her şey üst üste, trafik keşmekeş. Ama adamlar çok sakin. Hiç kimse kızmıyor. Düdük sesi bile yok. Çok tuhaf.

Bizim eskinden Alanya’da anıtın nünde motor taksi vardı. Sanırım Uganda’nın en etkili ulaşım araçları motor taksi yani “bodo bodo.”


Ticaret, Çinlilerin ve Hintlilerin elinde. Çinliler son zamanlarda baya hızlı girmiş. Bedava yollar yapıyorlar. Petrolün kokusunu almışlar.

Bayan Angie, Uganda seyahatimiz boyunca gerçekten bizim için harika bir program hazırladı ve eşlik etti. Kendisine çok teşekkür etmek istiyorum Amerika’dan gelip bizi yalnız bırakmadı. Bakanlık, koruması ve aracını tahsis ettirdi.


Seyahatimizin en ilginç notlarından birisi de Kampala Türkiye Büyükelçiliği. Dünyanın her yerindeki Türk Büyük Elçilikleri bizim bir başka gurumuz. Bizim Kampala’da olduğumuzu öğrenen Maslahatgüzarımız sağ olsunlar,  bizimle samimi olarak ilgilendiler. Kendilerini ziyarete gittik. Uganda ile ilgili bize çok değerli tecrübelerini aktardılar. Yine Alanyalı birçok ortak dostumuz çıktı. Ülkemizle Uganda arasında ticaretin geliştirilmesinin yollarını aradık. Söylediklerine göre ticaret hacmimiz sadece 30 Milyon USD.  Sn. Maslahatgüzarımız Erman Bey, çok tecrübeli bir Afrika uzmanı. Kendilerine ve Hanımefendi eşlerine bizlere gösterdikleri yakın ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz.

 
Yeri gelmişken Sayın Milletvekilimiz ve Dışişleri bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Dünyadaki tüm büyük elçiliklerimizin samimi tavırları, bizi gururlandırıyor ve bizlerin önünü açıyor. Kendimiz asla yalnız hissetmiyoruz.

ALANYALI SAYIN BAKANIMIZA SONSUZ DESTEK

Uganda’da en çok yatırım yapan milletlerden birisi de Somalililer. Türkleri gerçekten çok seviyorlar. Türkiye’nin Somali’de yaptıklarını takdir ve dua aile anıyorlar. Onlar için Türkiye çok yukarda, çok belirgin bir Tayyip Erdoğan sevgisi var.

Uganda’yı görmek, gezmek çok ilginç ve güzeldi. Şu anda ülke çok bakir. Yatırıma ve gelişime muhtaç. Dikkatli, üst düzey yetkililerle istişareli ve yerli iş adamları ile ortak yatırıma girilirse neden olmasın. Petrol çıkarsa çok kısa süre de ülke çok farklı bir yere gelebilir.

ELVEDA UGANDA VE DEĞERLİ UGANDALI DOSTLAR

Yolculuk devam ediyor. Yarın Doğu Afrika’da ikinci durak, Kenya: Nairobi