İş hayatında yaşadığımız yoğun stresin de etkisiyle unutkanlık hepimizin derdi aslında. Unutkanlığın önüne geçmek için başta yapmamız gereken şey stresi azaltmak ancak bunun yanında hafızamızı güçlendiren bazı besinler de var.
Protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan dengeli bir beslenme programı ile beynin performansını arttırabiliriz. Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller ve tahıl içerikli bir beslenme, unutkanlık sorunu için faydalı olur. Kuru üzüm, kuru kayısı, kırmızıbiber, çilek, portakal, ceviz, fındık gibi besinleri de beslenmemize ilave ederek hafızamızı daha da güçlendirmek mümkün olur.


Araştırmalarda, kolin adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın görüldüğü konusunda çalışmalar yapılıyor. Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan kolin maddesi doğada en çok anne sütünde bulunuyor. Yapılan çalışmalar sonucu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanadan sağlanan kolinin hafıza kaybına iyi geldiği yönünde bulgulara da ulaşılmıştır. Ayrıca yeşil çay, biberiye ve adaçayı gibi bitkiler belleği güçlendirdiği, yorgunluğu azalttığı, düşünce fonksiyonlarının ve belleğin hasar gördüğü Alzheimer gibi hastalıklarda faydasının olduğu yönünde çalışmalar yapılmaktadır.


Peki neler bu besinler?


* B vitaminleri: Beyni strese karşı korur, fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiler. B grubu vitaminler yeterli oranda alındıkları takdirde konsantrasyon, öğrenme ve hafıza gücünde olumlu etkiler sağlar.
* B12 vitamini: Hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmeye  yardım eder.
* Folik Asit: Beynin gıdası olarak adlandırılan bir vitamindir. Folik asit hafıza ve zihin kuvvetlendirici özelliktedir. Folik asit en fazla yeşil yapraklı sebzeler, bira mayası, karaciğer, böbrek, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, yonca, mavi-yeşil alg, maydanoz, nane, kuru fasulye(baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bulunur.
* Omega 3: Ceviz, fındık, soya fasulyesi, kanola bitkisi, ve yeşil sebzelerin yanı sıra balık yağı ve soğuk su balıklarında bulunur. Beynin sağlıklı olarak işlev görmesini sağlar.
* Demir: Demirin beyne oksijen taşınmasında çok önemli bir rolü vardır. Vücutta demir ve çinko azlığı, belleği zayıflatır, çünkü azalan hemoglobin nedeniyle beyne yeterince oksijen taşınmaz. Kırmızı et, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, domates ve pekmez demir açısından zengin olan yiyeceklerdir.
* Selenyum: Selenyum kaynağı kuruyemişleri öğünlerinizde yiyebilirsiniz. Ölçüyü geçmeyecek şekilde tüketeceğiniz kuru meyveler ve bazı kuru yemişler beyin hücrelerini güçlendirir.
* Mercimek: Mercimek iyi bir B vitaminidir ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olan demir kaynağıdır. Enerji verir.
* Kıvırcık lahana: Magnezyum, kalsiyum, sodyum içerir. Beyne yeterli enerjiyi sağlar ve stresten korur.
* Süt: Kalsiyum ve yağ asidi içerir. Beynin daha hızlı çalışmasını sağlar.
* Muz: Beynin yeterli şekilde çalışması için B vitamini içerir, serotonin için yararlıdır.
* Balık: Bol iyot içerir ve tiroit hormonu olan tiroksini harekete geçirir.
* Ceviz / Fındık: Önemli aminoasitler olarak bilinen triptophan ve izolösin içerir. Kendinizi zihinsel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.
* Nar: Kırmızı şarap ve yeşil çayda bulunandan daha fazla antioksidan içerir. Damarları güçlendirir.
* Susam: Aminoasit bakımından zengindir, kan akışını hızlandırır. Salatalarınıza ve yiyeceklerinize susam ekleyebilirsiniz.
* Soğan/ sarımsak: Kan dolaşımını sağlar, kanı temizleyici etkiye sahiptir. Damarda tıkanıklık yapan maddelerin fonksiyonlarına engel olur. Beyinsel faaliyetleri arttırır.
* Ahududu: Zindelik verir, zihinsel yorgunluğu giderir.
* Karanfil: Çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde hafızayı güçlendirir.
* Üzüm: Özellikle kurutulmuş üzüm hafızayı kuvvetlendirir.


DİKKAT !


Zihinsel performansı, uykusuzluk, stres ve yorgunluk sigara, alkol, kahve tüketimi ile işlenmiş rafine gıdalar ve oksijeni az ortamlar olumsuz yönde etkiler. Ayrıca sakinleştirici ağrı kesici ve antialerjik ilaçlar konsantrasyonu azaltır.
Hatırlanacak bir çok güzel anınız olsun, sağlık dolu günler.