Günümüz teknolojisinin ve telekomünikasyon sistemlerinin gelişmesi, kitle iletişim araçlarının kuvvetlenmesi, sosyal yaşantımızı internet üzerinden elekronik ortama taşıyarak sosyal medya platformlarının gelişmesini ve çeşitli popüler sosyal paylaşım ağlarının oluşmasını kolaylaştırdı.
20-30 sene önceleri duymadığımız görmediğimiz sosyal paylaşım platformları ve mecralarından günümüzde çok popüler olanlarından bazıları Facebook, Twitter, Google Plus, Youtube, Pinterest ve Instagram olarak sıralanmakta. Bu sosyal medya araçlarında insanların kendiği ürettiği görseli, yazıyı, düşüncelerini ve hertürlü içerikleri online olarak yayınlayıp paylaşabilmekte.
Sosyal medya için geleneksel medya araçlarında olduğu gibi herhangi bir egitim yada birikime gerek kalmaksızın uygun donanımlarla paylaşımlar kolaylıkla yapılabilmekte.
Daha çok güncel paylaşımlar denetlenmeden yazılı, sözlü yada görsel resim ve videolar ile yapılmakta…
Şimdi gelelim asıl konumuza;
Amacına uygun ve etik olarak kullanıldığı zaman faydaları gördüğümüz, yeni yüzler yada unutulan arkadaşlarımızı yada hiç görüşmediğimiz bir akrabamızı bulduğumuz, sosyal aktivitelerin yada sanatsal duyuruları gördüğümüz, yada toplum yararına paylaşımların yapıldığı, faydalı tanıtım ve haberlerin duyurulduğu nezaket ve görgünün ön planda olduğu sosyal medya kullanımı çok güzel olmakta.
Ama Sosyal medyayı öyle bilinçsizce kullanıyoruz ki; Sosyal medya olmuş A sosyal medya. Hem robotlaşıp monotonlaşıyoruz, hemde ikili ilişkileri yok ediyoruz. Tebrikler, kutlamalar, başarı dilekleri dahi artık hep sosyal iletişim ağları üzerinden yapılır oldu. Direk yüzyüze iletişim neredeyse yok denecek kadar azalmış durumda.
Derler ya eskiden, şöyleydi, eskiden böyleydi, Bazende eskiden doğru yapıyorlarmış diyesi geliyor insanın. Ne okuma kalmış ne de insanlar arasında buluşup hal hatır sohbet kalmış. Almış başını sosyal medya gidiyor. Öyle bir gidiyor ki; Bazen yapılan paylaşımlar ya gerçek dışı yada aslı astarı olmayan paylaşımlardan oluşuyor. Bazende sosyal medyayı öyle amaç dışı kullanıyoruz ki; Kimisi için propaganda aracı, Kimisi için işyeri, kimisi için reklam aracı, kisimi için ibadethane, kimisi için mahrimiyetini gizlemeden yayınladığı yer, kimisi için siyasi parti, kimisi için spor sahası, kimisininin fetvalarını verdiği yer….. saymakla bitmez ..
Bazende öyle paylaşımlar yapılıyor ki neredeyse wc’ye gittiğimizi dahi yayınlayacağız.
Hasta ziyaretine gidiyoruz, yayınlıyoruz, Bir cenazeye katılıyoruz yayınlıyoruz, yediğimiz, içtiğimiz şeyleri paylaşıyoruz, Birisi intihar girişiminde bulunmuş naklen yayın,………. paylaşıyoruz da paylaşıyoruz.
Nerede nezaket, nerde terbiye,nerede etik, nerede sınır hiç belli değil.
Eğitim şart diyoruruz ya. Sosyal medya içinde ayrıca bir eğitim ,düzen ve nezaket şart olmuş…
İnanıyorum ki günümüzde sosyal medya araçları (yasakların hiç tarafı olmamakla beraber) yasaklansa yada kaldırılsa insanlar acaba ne yaparlar. İnsanları sosyal medyaya ayırdıkları vakitleri kitap okumaya ve eğitime ayırabilseler süper olurdu.
Sağlıcakla Kalın…