‘Alanya’da üniversite öğrencileri için henüz çözülmeyen barınma sorunu, apart otellerin yurt olarak kullanılmasını engelleyen genelge ile içinden çıkılmaz bir hal aldı’ demiştik 1.5 yıl önce Alanya Postası Gazetesi’nin manşetinden.
Aradan geçen bu süre zarfından KYK yurt inşaatı başlandı, devam ediyor ancak ihalelerdeki prosedürler malum. O sebeple eğitim dönemi başına yetişmedi, eğitim dönemi ortasında ancak açılacak yurt.
Gazeteci olarak ben ve Alanya Postası bir yıl önce sorunu gündeme getirmiştik. Siyasiler, stk, belediye ve üniversite tarafı da işin farkında elbette. Üst üste günlerce yurt meselesine dikkat çektiğimiz haberlerimiz oldu. Sosyal medyada bile Alanya’da ki yurt meselesi trend topik hale geldi. Geçen yıllarda kayıt yaptıran öğrencilerin neredeyse 4 bini kayıt dondurmak zorunda kalmıştı. Öğrenci Dostu Apart otel sisteminin durdurulması ile birlikte sorun daha da büyüdü. 3 lira olan kira 13 lira oldu. Üniversiteye yakın 2+1 dairenin kirası 6500 lira. Peki sağır sultanın duyduğu bu kira tefeciliğini devletin ilgili organları hiç mi duymuyor? Duyuyorsa kira gelirinden vergi verilip verilmediği kontrol ediliyor mu? Kaç kişiye, kaç lira ceza yazıldı.
Alanya Postası Gazetesi’nde 13 Mayıs 2020’de Yurt Krizi kapıda başlığı ile yazdığım haberde “Öğretim döneminde 3 bin 500 öğrencinin KYK’da kaldığı ilçede ‘Öğrenci Dostu Apart’ta kalan 6 bin 500 öğrencinin ne olacağı? Yeni öğretim döneminde nerede konaklayacağı? ciddibir sorun olarak çözüm bekliyor” ifadesi ile soruyu ortaya bırakmıştım. Aradan geçen süre zarfından ihtiyacı karşılayacak yurt henüz yapılamadı Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olan Kredi ve Yurtlar Kurumu Ankara’dan baktığı zaman Alanya’yı hala memleketteki 911 ilçeden biri gibi görmeyi bırakmalı. 81 valiyetin olduğu ülkemizde son nüfus verilerine göre Alanya 333 bin 104 nüfusu ile aralarında Siirt, Kars, Burdur, Nevşehir, Sinop, Erzincangibi illerinde olduğu 24 ilden daha çok nüfusa 40 ilden daha büyük ekonomik harekete sahip, en az 50 ilden daha büyük siyasi güce sahip olduğunu anımsamalı.
Alanya’da ilk olarak Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Alanya İşletme Fakültesi açılmış, devam eden yıllarda AHEP VE ALKÜ hizmete başlamıştı. 2010 yılında şehirdeki öğrencileri barındıracak yurt altyapısı olmadığından Öğrenci Dostu Konaklama projesi geliştirilmiş, Alanya Kaymakamlığı, ALTSO, Alanya Belediyesi, ALTİD ve Üniversite) arasında yapılan protokol ile apart oteller öğrenci yurduna dönüştürülüp öğrenci mağduriyetinin önüne geçilmişti. 2016 yılında Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile Öğrenci Dostu Konaklama protokolü de sonlandı.
O gün yaptığımız haberde sorunun çözümü için şu tavsiyede bulunmuştuk
APART YURTLARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1-Yönetmeliğinöğrenci barınma yerleri tanımlarından Apart Otellerin çıkarılması sorunu ortadan kaldıracaktır.
2- Belediyelerden, ruhsatlı faaliyet konusu konaklama hizmeti olan veya Turizm Bakanlığı İşletme Belgesi ruhsatlı olan tesislerin yönetmeliğe eklenecek bir cümle ile Özel Öğrenci Barınma Yönetmeliğinden muaf tutularak denetimlerinin belediyelere veya oluşturulacak bir ilçe komisyonuna verilmesi (Geçmişte yapılan Öğrenci Dostu Konaklama Protokolü tekrar hayata geçebilir) Akademik takvim sürecinde tesislerde sadece öğrenci konaklamasına izin verilmesi (kız yada erkek öğrenci)
3-Özel Öğrenci Barınma Yönetmeliği uyarınca MEB Öğrenci Barınma Ruhsatı alan veya almak isteyen Apart Otellerin mevcutta sahip oldukları Belediye Ruhsatı ile yaz döneminde turistik faaliyetlerine devam edebilmesinin önünün açılması için değişiklik yapılması.
Bu sorun hale çözüme kavuşmadı siyasi irade de çabalıyor üniversite de çabalıyor o gün protokol ortaklarından ALTSO’da çaba harcıyor. Son ALTSO meclis toplantısında başkan Mehmet Şahin bu konuya özellikle dikkat çekerek yasal düzenlemenin yapılması için resmi girişimde de bulunduklarını ifade etmesi meclise katılım gösteren üyeler tarafından da alkışlandı.
Aklın yolu bir ortada kriz var konaklama yapılabilecek işletmede var ancak ‘prosedür devleti’ olmaktan vazgeçemediğimiz için mağduriyet sürüyor Halbuki bazı konularda esnek olup insiyatif devleti hükümlerini uygulamaktan zarar gelmez hele ki böyle hayırlı bir işte.
Belki birileri kira geliri düşer diye bu işe sıcak bakmıyor olabilir.