Sigara başta olmak üzere, tütün mamullerinin tamamı insanlık için çok büyük birer tehlikedir. Sigara ve alkol kanserojendir. Tütün mamulü olan sigara, nargile, puro, pipo vs gibi ürünlerin tamamı önce bağımlılık yapmakta, sonra da birçok kanser türüne yol açmaktadır. Kanser dışında başka birçok ölümcül ve tehlikeli hastalık da sigara sebebi ile ortaya çıkmaktadır. KOAH ve benzeri nefes almayı zorlaştıran, vücudun işleyişini bozan ve ölüme yol açabilen çok ağır hastalıklar için sigara çok önemli bir risk faktörüdür. Bahaneleri bir tarafa bırakarak işin ciddiyetini kavramamız gerekir. Bağımlılık yapıcı tütün mamullerini masum birer alışkanlık olarak göremeyiz. Sosyal ortama uyum, arkadaş hatırı, sıkıntılara çözüm, keyif alma ve benzeri bahanelerin tümü sigara bağımlılığı için korkunç derecede tehlikeli birer kılıftır. Gerçeği olduğu gibi, en yalın hali ile görmeliyiz. Dünya genelinde kurulan küresel sigara sektörü dev ve kirli bir pazarı oluşturup yönetiyor. Sigara firmalarınca, çok büyük meblağda para kazancı uğruna zararlı etkiler ört bas edilmeye çalışılıyor. Sigara bir yandan ciddi bir bağımlılık yapıyor, bir yandan da bağımlı yaptığı insanları hızla ciddi hastalıklara sürüklüyor. Bu yolun sonu çoğu zaman ölüme çıkıyor. Sigarayı özendirmek için ciddi harcamalar yapıldığı, reklam yüzleri bulunduğu, sinema ve benzeri her yolla küresel bağımlılığın teşvik edildiği artık bir sır değil. Merhum Prof. Dr. Orhan Kural hocamız bu konuda çok sayıda somut örneği açıkça anlatan ve bunlara karşı hukuk savaşı veren değerli bir insandı. Sanatçıların filmlerindeki sigara sahneleri için nasıl paralar aldığını anlatıyordu. Planlı olarak sigara bağımlılığı yayılırken, film setlerinde sigarayı teşvik eden sanatçılar da sigaraya bağlı kanserler sebebiyle hayatlarını kaybediyorlar ve sigara denen canavarın pençesinden kurtulamıyorlar.
Sigara yavaş ama ciddi etkili bir zehirdir. Toksik bir maddedir. Bir alışkanlık değil tedavi gerektiren ciddi bir bağımlılıktır. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden değerli bilim insanı Doç. Dr. Zafer Çakır ile yazdığımız ve İngiltere’de, Amerika’da, uluslararası üst seviye bilimsel dergilerde yayınlanan araştırmalarımıza göre; sigara COVID-19 riskini arttırıyor, hastalığın daha ağır seyretmesine yol açıyor, tedavisini zorlaştırıyor. Bu sebeple, COVID-19’a bağlı ölümleri azaltmanın yolu yine sigara ile mücadeleden geçiyor. Yapılan araştırmalarda, sigara kullanımının COVID-19 riskini 14 kata kadar arttırdığı gösterildi. Bu hastalarda sigaraya bağlı olarak ölüm riskinde de belirgin artış mevcut. COVID-19 ile mücadelede en belirgin silahımız alabileceğimiz önlemlerdir. Bunu matematiksel olarak gösterdiğimiz son araştırmamız bu hafta, Dünyanın en saygın bilim kuruluşlarından ‘Amerikan Fizik Enstitüsü: AIP’ dergisinde yayınlandı. Sonuçta COVID-19 pandemisi ile mücadelenin baş koşullarından birisi sigara ile mücadeledir. 4447975 telefon numarasından ulaşabileceğiniz Yeşilay YEDAM merkezleri sigara ile mücadelede ücretsiz destek vermektedirler. Yeşilay; ‘Yeşil Dedektör’ mobil uygulaması ile sigara yasaklarını ihlal ile mücadele konusunda örnek bir proje ortaya koymuştur. Bu mobil uygulamayı hepimiz telefonlarımıza ücretsiz olarak indirebiliriz.
Sigara tedavi edilmesi gereken ciddi ve tehlikeli bir bağımlılıktır. Tedavi ehil hekimlerin işidir. Bunun için size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktan çekinmeyin. Sağlık Bakanlığımız sigara bağımlılığını ücretsiz olarak tedavi etmektedir. Başarı ile tedavi olup sigarayı bırakan milyonlarca insanın varlığı, bağımlı olan her bireyin sigaradan kurtulabileceğini ispatlamaktadır. 9 Şubat Sigara Bırakma Günü vesilesiyle dumansız ve sağlıklı günler dilerim. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.