Sigara, günümüzde hiçbir zaman olmadığı kadar ölüme yol açıyor. Bugün sigaranın ulaştığı tehlikeli boyutu gösteren çarpıcı ve önemli bir araştırmanın sonuçlarını sizinle paylaşacağım.
Uluslararası Tıp Dergisi Lancet, sigara içenlerin sayısının 1,1 milyara ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.
Dünya genelinde sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara ulaştı. Sigara kaynaklı ölümlerin sayısı ise 7,7 milyon. Erkeklerde her 5 ölümden 1’i sigara nedeniyle gerçekleşiyor.
Yaşam beklenti süresi 10 yıl kısalıyor. Rapora göre 2019 yılında sigara nedeniyle iskemik kalp hastalığından 1,7 milyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığından 1,6 milyon ölüm; trakea, bronş ve akciğer kanserinden 1,3 milyon ölüm ve felçten yaklaşık 1 milyon ölüm gerçekleşti.
Araştırmalara göre uzun süreli sigara içen her iki kişiden biri, doğrudan sigarayla bağlantılı nedenlerden ölüyor ve sigara içenler, hiç sigara içmeyenlere göre ortalama 10 yıl daha düşük bir yaşam beklentisine sahip. Küresel ölçekte sigara ve tütün kullanımına bağlı ölümlerin sadece yüzde 6'sı, en az 15 yıl önce sigarayı bırakmış kişiler arasında meydana geldi. Araştırmacılar, bu sonucun sigarayı bırakmanın önemini vurguladığını söylüyor. Lancet'in raporuna göre sigaraya yeni başlayanların yüzde 89’u 25 yaşına kadar bağımlı oldu. Bağımlılık yaşı ise tüm ülkelerde gün geçtikte düşmeye devam ediyor. Araştırmacılar, sigara içenlerin sayısının artmaya devam ettiğini ve özellikle gençler arasında sigara içme oranlarının endişe verici bir yükselişe geçtiğini söylüyor. Raporda 25 yaşına kadar düzenli sigara içmeyen birinin bağımlı olma olasılığının çok düşük olduğuna da dikkat çekiliyor.
Nüfusun üçte ikisini oluşturan listede Türkiye de var. Araştırmaya göre küresel ölçekte azalma gözlense de sigara bağımlılarının sayısı erkekler arasında 20 ülkede, kadınlar arasında ise 12 ülkede artış gösterdi. Tütün içen küresel nüfusun üçte ikisini ise yalnızca 10 ülke oluşturuyor.
En iyi çözüm, tütünün çok tehlikeli ve ölümcül olduğunu fark edip bağımlılık oluşmasını önlemek için çalışmaktır. Özellikle çocukların ve gençlerin tütün bağımlısı olmaması için ne kadar çalışsak azdır. Aileler iyi örnek olmalı, öğretmenler sürekli anlatmalı ve örnek olmalı. Kısıtlama ve yasaklar harfiyen uygulanmalı ve denetlenmelidir. Çarpıcı etkinlikler, yarışmalar ve benzeri aktivitelerle sigaranın ne kadar büyük ve ölümcül bir hastalık kaynağı olduğu sürekli anlatılmalıdır. Kapalı alanlarda sigara içilen mekanları şikâyet etmekten ve ceza almalarını sağlamaktan çekinmeyelim. Bunu çocuklarımıza karşı önemli bir vazife olarak görelim.
Yasalara aykırı tütün kullanımı şikayetlerimizi, Sağlık Bakanlığına anında, Dumansız Hava Sahası Denetim Sisteminde; ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Tütün İhbar Hattı aracılığıyla ya da Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlallerine yönelik ihbar olarak iletelim.
Bu konuyu ve araştırmayı daha önce haber olarak yayınlayan TRT Haber ekibine teşekkür ederim. Sigarayı bırakırsanız ne tür faydalar oluşuyor? Bunu da bir dahaki yazımızda araştırmalara göre konuşalım. Sağlıkla kalın.