Bir süredir gazetimiz sayesinde farklı adreslerde haftanın iki günü misafiriniz oluyorum. Bazen öykü,bazen denemelerim bazen de güncel konulu yazılarım ışık yüzü görüyor. Bu defa ufak bir değişiklik yapalım dedim. Zira tekrar tekrar aynı konulardan biraz yorulmuş ola biliriz.
Bugün sizler için tarihte Nisan ayının önemli olaylarını derleyip topladım . Ne Nisan ayıymış, dedim.
Bir şehir var, dünyanın gıpta ettiği , elbet İstanbul’dan başkası değildir o. Havaalanımız sayesinde uzakken yakın ettiğimiz o şehrin Galata Köprü’sü takvimler bu günü gösterirken 1912 de hizmete girmiştir. İlk on yıl ücretli olduğunu okudum.
Yine aynı gün ‘’Tanrı bile batıramaz’’ diye tanıtımı yapılan Titanik bir buzuldağına çarptığında saat 23.45’i gösteriyordu. Filmiyle ezberlere kazınan bu olay geride 1513 ölü bıraktı. Kibirden vazgeçemeyen insan, büyük konuşmaya alışmış fani. Unutmuş ! Ateşle ,sudan kaçış yoktur!
Yuri Gagarin hakkında güzel bir film izlemiştim yıllar önce . Küçük çocuklardık onu tanıdığımızda . Kitaplar tarih yazanlarla dolu çünkü .Uzaya giden ilk insan. Tarih 12Nisan 1961 Sovyetler Birliği Gagarin’i uzaya gönderiyor. 108 dakika süren yolculuk tarihe altın harflerle yazılmıştır. O an ABD’nin yaşadığı duyguları tahmin etmek zor değil .
Türkiye için de bu tarih çok önemlidir. NİSAN 3 – Türk kadınlarına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıyan Belediyeler Kanununun kabul edildiği gündür. Yıl 1930.
Enteresan bir bilgi daha. 1955 yılında İstanbul’da hanelere 100 gram kahve dağıtımına başlandı. Kahve alanlar muhtarların hazırladığı listeleri imzalamıştı. Bir anlık o günleri hayal ettim, şükürle beraber bir gülümseme sardı . Düşünsenize o günlerde instagram ve ya whatsapp olsaydı ,nasıl olurdu. Alıştık günlük kahve sunumu fotoğraflarına . Hele bu aralar ? Kinaye değil, aslında müzik gibi güzel resimler de ruhu besliyor bence.
Türk Polisi var olsun hep. Türk Polis Teşkilatı da bu ay kurulmuştur. Tarih 10 Nisan 1845
Çok ilginç bir bilgi daha . Bu ay dünyamıza meteor düşecek haberlerine sık sık rastlıyoruz. Felaket üstüne felaket yaşarken hiç şaşırmadık zaten, değil mi? Tahmin edin kayıtlara geçen ilk meteor dünyamıza hangi ayda düşmüştür? Aynen, Nisan ayı . 1804 yılında yer İskoçya.
‘’Bir hayalim var’’ cümlesiyle meşhur olan King’in cümlesine ‘’keşke hiç ırkçılık olmasaydı’’diye eklemek istiyorum. Cağdaş medeniyet diye bilinen nice toplumlar insanları rengine,inancına ve maddi gücüne göre dışlarken onlara karşı isyan eden nice kahramanlar olmuştur,olacaktır. Ne yazık ki Martin L.K. çok genç yaşta mücadelesinin ortasında katlediliyor. Yıllarca Afrika ve benzeri yerleri sömüren ülkeler bu günlerde birer süper güce sahiptir ne yazık ki .
Çağımızın tedavisi olmayan hastalıklarından biri de diyabettir. Malesef ki kesin çözümü olmayan bu hastalığa sahip olanları şimdilerde virüs tehdit ediyor. Ama korkmayın, bu hastalık aslında en çok korkudan besleniyor. Dikkat ederek çok uzun yıllar bu hastalıkla yaşayanlar vardır,emin olun. Konu konuyu açarken ,evet kullanılan insulin de bu ayın mahsulüdür.
İlk tüp bebek kaç yaşındadır ,dersiniz? Tam tamına 31 . Ve doğum tarihi 18 Nisan. Mutlu yıllar dileriz. Ege Üniversitesi’nin başarısını söylemeden olmaz.
Ve bugüne olan son kısa bilgim . 23 Nisan. Ne severiz,çok severiz bu bayramı. Çok üzücü olsa da ,yarınlarımızı düşünerek bu defa bayramı evimizde ama yine coşkuyla kutlayalım ...