Beslenme, çok hızlı gelişen, çok disiplinli niteliği bulunan, insan sağlığının temelini oluşturan, teknolojik üretim teknikleri ve içerikleri ile karmaşık hale dönüşen çok önemli ve kapsamlı bir bilim dalıdır. 21. Yüzyılda sıklığı giderek artan hastalıklar olan obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanserler gibi en sık ölüme yol açan sebepleri oluşturan birçok bozukluğun ve hastalığın altında yatan en önemli önlenebilir faktörler beslenmeyle ilgilidir. Tedavi kılavuzlarında ve koruyucu hekimlik kaynaklarında hastalara önerilen en önemli yaşam tarzı değişiklikleri doğru beslenmeye dairdir.
Kanıta dayalı bilim kavramı, bizlere bilimsel araştırmaların hakemliğinde, körü körüne ezberlere ve önceki bilgilerin gözü kapalı tekrarına karşı çıkmayı öğretmektedir. Beslenme ile ilgili yeni bilimsel araştırmalar ve gelişmeler heyecan vericidir. Beslenme bilimine ait doğru bilgilerin farklı alanlardaki eğitimlerin her kademesinde öğretilmesi gerekiyor. Bu kanaatin giderek ağırlık kazanması sonucunda, birbirinden farklı birçok alanda ön lisans, lisans ve lisans üstü eğitimde beslenme dersleri müfredata eklenmiştir. Beslenme biliminin disiplinler arası niteliği ve çok farklı bölümlerde ortak ders olarak yer alması sebebiyle, derslerde kaynak olabilecek kapsamlı bir kitap ihtiyacı bulunmaktaydı.
Türkiye’nin en saygın tıp yayın evlerinden; İstanbul TıpKitabevlerinin yayınlamakta olduğu,‘Temel Beslenme’ kitabımız, beslenme ile ilgili ama birbirinden çok farklı alanlarda çalışan saygın bilim insanlarınca, güncel literatür ve araştırmalar esas alınarak hazırlanmıştır ve çok kapsamlı bir bakış açısı ile temel beslenme bilgilerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu kitap, derslerde faydalı olmanın yanı sıra, bilimsel içeriği sayesinde beslenmeyle ilgili güncel bilgi ve gelişmelerin ışığında birçok yeni bilimsel araştırmaya yol gösterecektir.
Kitabımızın yazım fikri 2016 yılından beri olgunlaşmaktaydı. 2018 yılında basılan ve sağlıklı beslenmenin temel prensiplerini çok basitçe ve anlaşılır biçimde anlatan, ‘Kilo Verme ve Sağlıklı Yaşam Sırları’ kitabıma okurlardan gelen olumlu yorumlar bu kitaba olan ihtiyacı kanıtladı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesinin o dönemki Dekanı Sayın Prof. Dr. Bünyamin AYDIN’ın böyle bir ders kitabına olan ihtiyacı ısrarla bildirmesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN’in destekleri ile kitabın yazımı hızlandı. Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Genetik, Biyokimya, Histoloji, Biyofizik, Psikoloji, Psikiyatri, Halk Sağlığı, Temel ve Klinik Tıp Bilimlerinin farklı bölümleri, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Diş Hekimliği gibi birbirinden çok farklı alanlardan 30 civarında bilim insanının uzun yıllara dayanan emeği ve bilgisi bu kitabı şekillendirdi. Bu kitap, bilimsel, çok disiplinli, kanıta dayanan, kolay anlaşılan, sistematik bilgiler içeren, öğretme ve araştırmaya teşvik etme amacı taşıyan yaklaşımıyla, beslenme alanında yayınlanmış diğer birçok kitaptan farklı bir içeriğe sahiptir.
Kitabımıza takdim yazma lütfunda bulunan birbirinden değerli bilim insanlarının sağlıklı beslenme hakkındaki fikirlerini daha sonra sizlerle paylaşacağım. ALKÜ Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ekrem KALAN hocamıza da kitabımız hakkındaki teşvikleri ve destekleri sebebiyle teşekkür ederim.
Hastalıklardan korunmak ve sağlıkla yaşamak ancak doğal, sağlıklı ve dengeli beslenmekle mümkündür. Bu şekilde bir beslenmeyi kolay anlaşılır şekilde anlatan kitabımızın faydalı olması dilekleriyle. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.
Not: 08.07.2021 Perşembe akşamı saat 20:00’de, Alanya Posta TV’de, canlı yayında, Prof. Dr. Hüseyin LAKADAMYALI’yı konuk ederek, ‘Astım Hastalığı ve COVID19 ile ilişkisini’ konuşacağız.Bekliyoruz.