Tarımsal üretimin ve verimliliğin en önemli belirleyici faktörlerinden birisi zaman ve bölgesel farklılıklara dayalı olsada iklimdir. Su ve toprak kullanımını tüm ekosistemle ele alarak insanlığın devamı için gerekli olan gıda, yem , biyoyakıt vb. üretimi tarımdır.
İklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki olumsuz değişikliğini önlemek ve iklim değişikliğine adapte etmek için planlama şarttır. Birleşmiş Milletlerin sürdürebilir kalkınma amaçlarının 13 ünde acil eylem planı oluşturulmuştur. Bu eylem planlarında tarımsal üretimde bitki dayanıklılığı iklim risklerine karşı uyumlu hale getirme kapasiteleri planlanmış ve hedeflenmiştir. Gıda güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi birincil hedeftir. İkinci hedef ise sürdürülebilir gıda üretimi sağlamak , üretimi arttırmak , ekosistemleri korumak , değişen iklim koşullarına uyum sağlayan tarım uygulamalarını hayata geçirmek olarak belirlenmiştir. İklim değişikliği başta meteorolojik bir problem olarak görülse de besin maddesi döngülerinde ve hidrolojik döngüde vb. bir çok çevresel unsuru tepeden tırnağa etkileme potansiyeline sahiptir. İklim değişikliğinin ülkemizde ve dünyamızda etkileri şu şekilde sıralanabilir;
• Verim azalışı
• Sulama suyu talebi ve maliyetinin artışı
• Dikim-Hasat zamanında değişiklikler
• Uygun ekolojik faktörlerde azalma
• Daha fazla bitki hastalık ve zararlıları ortaya çıkması
gibi olumsuz faktörler ortaya çıkacaktır.
Bitkisel üretimde toprak , su , güneş ışığı ve sıcaklığa ihtiyaç vardır. İklim bütün bunların bileşenlerinin dinamik bir yapısıdır. Bu nedenle küresel ısınma en büyük olumsuzluğu tarımsal üretimde gösterecektir. İklim değişikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sıcaklık ve yağışlardaki anormalleşme bitkisel üretimi ciddi bir şekilde azaltacak ve beraberinde bir sürü sorunu da doğuracaktır. Çözüm yolları ;
• İklim biliminin risk yönetimi hayata geçmelidir.
• Küresel ısınmaya neden olan faktörlerden birisi olan sanayilerde karbon ayak izi hızlı bir şekilde küçültülmelidir.
• Sıcak ve kurağa dayanıklı bitki ıslah yöntemleri hayata geçmelidir , bölgesel değil küresel eylem planları oluşturulmalıdır.
Küresel ısınmanın en yaygın , en pratik , en bariz örneklerini artık yaşamaya başladık. Uzun süren soğuklar , yaz döneminde yağan dolu , bardaktan boşalırcasına yağan yağış , kuraklık ve yağış rejimindeki düzensizlikler artık yaşanmaya başlanmıştır.Bizler üretici olarak şimdiden önlemlerimizi almak zorundayız. Alacağımız en önemli önlem sıcağa-kurağa dayanıklı ve verimli çeşitlerle bahçe kurmak olmalıdır.