Sermaye piyasalarının büyümesi ve yatırımcı sayısının artışıyla birlikte, finansal okuryazarlığın önemi giderek daha fazla vurgulanıyor. Tasarrufların doğru yönetimi ve olası finansal risklerden korunmak için çeşitli eğitim ve farkındalık projeleri hayata geçirilmeye devam ediyor.
Bu projelerin başında, SPK'nın koordinatörlük yaptığı ve finansal farkındalık oluşturan bir platform yer alıyor. Finansal Okuryazarlık Platformu (https://finansalokuryazarlik.gov.tr) üzerinden, kullanıcılar bankacılık, borsa, bütçe, kredi, kripto varlıklar ve yatırım gibi konularda 55 adet eğitim videosuna ücretsiz erişebiliyor. Bu videoları izleyenler, e-Devlet üzerinden sertifika alabiliyor. 22 Mayıs'ta açılan platformda, 1,3 milyon izlenme sayısına ulaşılmış durumda.
SPK ayrıca, bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla "Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü" imzalayarak, geniş kitlelere yönelik eğitimler düzenlemeye başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İŞKUR, KOSGEB, TOBB ve diğer birçok kurumla protokol imzalayan SPK, kamu personeline yönelik finansal eğitimleri teşvik ediyor. İŞKUR’un İş Gücü Uyum Programları (İUP) kapsamında finansal okuryazarlık eğitimi almak zorunlu hale geldi.
Gelişen programlarla, kadın girişimciler, askerler ve farklı sektördeki çalışanlar da finansal okuryazarlık eğitiminden faydalanmaya başladı. Ayrıca, Kayseri, Adana ve Konya'da valilikler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak, bu konuda çeşitli etkinlikler düzenlendi.
SPK, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Çalışma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer birçok devlet kurumu ile de protokol imzalayarak, finansal okuryazarlık eğitimini daha da yaygınlaştırmayı hedefliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile yapılan görüşmelerle platforma yeni içeriklerin eklenmesi planlanıyor. Bu eğitimler, memurlara zorunlu hale getirilecek ve memurlar için uzaktan eğitim kapısı üzerinden erişilebilecek.