Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Türkiye genelinde konut fiyatlarında bir düşüş eğiliminde olunduğunu gösterirken, sektördeki uzmanlar 2025 yılı için beklentilerini paylaştı. Alanya gibi popüler turizm ve tatil bölgelerinde de konut fiyatları üzerinde önemli etkiler görülmesi bekleniyor.

Sektör temsilcileri, yılın son çeyreğinde yaşanan fiyat artışlarının 2025'e de taşınabileceği ve bu dönemde konut fiyatlarının yüzde 50 oranında artış gösterebileceği öngörüsünde bulunuyor.

2023 yılında 110 metrekare bir dairenin fiyatı ortalama 4 milyon 893 350 milyon lira iken 2024 yılında bu fiyat ortalama 5 milyon 52 bin 630 liraya yükseldi. Alanya'nın özellikle yazlık ve tatil evi talebinin yüksek olduğu bölgelerinde fiyat artışlarının daha belirgin olacağı düşünülüyor.

MALİYETLER ARTTI FİYATLAR DA ARTACAK 

Konut piyasasındaki maliyetler hakkında konuşan Tuncer,” Ülkemizde ve dünyada pandemi sürecinde eve hapsolan tüketici konut ihtiyacının da için de olduğu birçok gereksinimini pandemi sonrasına erteledi ve karantina günlerinin bitmesiyle her sektörde talep patlaması yaşandı diyebiliriz. 

SEBEPSİZ ZAMLAR GÖRÜLDÜ

Ekonomide doğal refleks olarak yüksek talep yüksek enflasyona neden olur. Bizim ülkemizde de özellikle sanayicinin cari açığa katkısı nedeniyle adeta dokunulmazlığı olduğundan sırf talep nedeniyle tüketici suistimal edilerek kar marjını arttırma maksatlı sebepsiz zamlar görüldü. Bu zamlar hala yapılmaya devam ediyor. En basit örneği hep verdiğimiz çimento fiyatlarıdır ki geçen hafta bir dostum Mısır turuna gitmişti orda bizim için 1 torba çimento fiyatını sordu; 1 torba çimento Mısırda 45 Lira ama ülkemizde 180 Lira. 

SUİSTİMAL EDİLİYOR

Bu durumun tek nedeni halkın yüksek talebinin suistimal edilmesi ve ihracatçının devlet tarafından şımartılmasıdır. Doğal gaza, elektriğe, asgari ücrete ve yakıta gelen zam bellidir. Hiç birine 20 kat zam gelmemiştir. Ancak 2021 yılında tonu 130 lira olan çimento 3000 lira nasıl olmuştur.  Konut fiyatlarının da maliyet artışı ve elbette talep kaynaklı yükselmesi nedeniyle konut kredisine erişimin zorlaşması, yüksek faizler gibi  bir takım tedbirlerle halkımızın konuta erişimi kısıtlanmış ancak sanayicinin ekmeğine yağ sürülmeye devam edilmiştir. 

AKLA MANTIĞA SIĞMAYACAK ADIMLAR

Alanya ve benzeri bölgelerde ise ülke genelindeki konut satışının 2% sini oluşturan yabancı sanki ülkemizdeki konut fiyat artışının nedeni gibi gösterilmiş, her şey dahil turizminin boş bıraktığı turistik kentlerin sokaklarını dolduran, kent esnafını ayakta tutan yabancının ayağını ülkemizden kesmek adına da ikamet kısıtlaması ve kısa süreli kiralamalar ile ilgili çıkarılan kanun gibi akla mantığa sığmayacak adımlar atılmıştır. 

Böylelikle ülkemiz konut sektöründe talep durdurulmuş ve enflasyonun bu anlamda düşmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Esnaf ve müteahhit batırılarak enflasyon veya konut fiyatlarının düşmesi beklenemez” dedi. 


YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTACAK 


 
2025 Alanya’daki artışın ülke genelindekinden daha fazla olacağını dile getiren Tuncer,” Bütün dünyada enflasyonla mücadele eden ülkeler hedeflerine birbir ulaşmaya başlamış ve faiz indirimleriyle likit sermayeyi serbest bırakmaya başlamıştır. Bu durum bireysel harcamaların yeniden artmaya başlayacağını doğal olarak da her sektörde hareketliliğin başlayacağının göstergesidir. Ülkemizde de bu ay itibariyle faiz indirimlerine başlanacağı öngörülüyor. 

ZARARINA KONUT SATILIYOR

Günümüzde gayrimenkul sektörü finansman oluşturmak maksadıyla zararına konut satıyor ve bugünlerin geçmesini bekliyor. Mevcut konut fiyatları gerçek fiyatların yarısına yaklaşmış durumda önümüzdeki yıl sonunda Türk toplumunun ihtiyacına uygun konutların fiyatlarında yüzde 50’nin üzerinde bir artış bekliyoruz. Alanya için bu artış oranı çok daha yüksek olacaktır. 

DÜŞÜŞ GÖRÜLMEDİ

Çünkü Alanya’da toplum yapımızın ihtiyacı olan konut tipi arzı çok düşük olup bu tip konutlarda mevcut durumda bile çok fazla bir düşüş yaşanmamıştır. Yabancı konut almazsa her şey düzelecekmiş gibi yaratılan algıya kapılanlar da görmüş oldu ki yabancı profilinin konut tipiyle yerlinin ihtiyacı olan konut tipi farklıdır. O nedenle 2 yıldır yabancı gelmediği halde halkımızın talebine uygun konut tipinin ne kira fiyatlarında ne de konut fiyatlarında öngörülen düşüş görülmemiştir” diye konuştu.  -Fatma Bedia UYAR

Muhabir: Fatma Bedia UYAR