e-sigara nikotin içeren ve tüm Dünyada yaygın biçimde kullanılan elektronik bir alettir. Sigara bırakmada faydalı olduğu iddiasına dair kanıt yoktur. Fakat nikotin içerdiği ve kullanımının giderek yaygınlaştığı kesindir. Tütün kullanımı gibi elektronik sigara kullanımı da artık tüm dünyada çok yaygınlaşmaktadır. Bu yazıda, elektronik sigaranın zararlarını ve sigarayı bırakmanın faydalarını size anlatacağım.
Bilimsel bir araştırmaya göre, 10 dakika e-sigara kullanımı, nefes alıp-verme esnasında hava yolu direncini, sigara kullanmayanlarda %182'den %206'ya, sigara kullananlarda %176'dan %220'ye çıkarmaktadır. Bu bilimsel araştırmayı dikkate aldığımızda, e-sigaranın nefes darlığı yaptığını söyleyebiliriz. Nikotin içeriği sebebiyle zararlarını da unutmamak gerekir. Yine e-sigara kullanmak sigara kullanımını da teşvik etmektedir.
Statista isimli veri sunan bir sitenin küresel tüketici anketinden elde edilen verilere göre, elektronik sigara kullanımı en çok Çin'de yaygındır. Bu ülkede sigara içen her 5 kişiden 1'i, ayrıca elektronik sigara da kullandığını söylüyor.
ABD’de, uzun bir süredir ülke genelindeki ergen öğrenciler arasında uyuşturucu ve alkol kullanımı ile ilgili araştırmalar yapan National Institutes of Health "Geleceği İzleme” anketinden elde edilen elektronik sigara kullanımı verilerine göre, lise seviyesindeki kullanıcılarda, geçen yıldan bu zamana kadar önemli bir artış bulunmaktadır.
Araştırmacılar, 2017 ile 2018 arasında, son 30 günde elektronik sigarayla nikotin aldığını söyleyen lise son sınıf öğrencilerinin sayısının 2 katına çıktığını tespit etti; yani yüzde 11'den yüzde 21'e... Bu, anketin 43 yıllık geçmişinde, herhangi bir maddede kaydedilen en büyük artıştır. Elektronik sigaranın hastalık riski taşıdığı ve sigara kullanımına yatkınlık oluşturduğu gerçeğini unutmayalım.
Sigarayı Bırakmak Neye Yarar?
Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan ve her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan küresel tütün tüketimi terk edildiğinde ise insan vücudunda önemli etkiler meydana getiriyor.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) “Tütün kalpleri kırar. Sigarayı değil sağlığı seç” başlıklı raporuna göre, etkiler şöyle sıralanabilir:
- Sigarayı bıraktıktan sadece 20 dakika sonra, kalp atış hızı ve kan basıncında düşüş ile ilk iyileşmeler başlıyor.
- 12 saat içinde karbonmonoksit seviyeleri normale dönüyor ve birkaç hafta sonra akciğer fonksiyonu artıp dolaşım iyileşiyor.
- İnme veya koroner kalp hastalığı riski 15 yıl içinde ortadan kalkıyor.
- Akciğer kanseri de yaklaşık 10 yıl sonra çok daha az önemli bir tehdit haline geliyor.
Yasalara aykırı tütün kullanımı şikayetlerimizi, Sağlık Bakanlığına anında, Dumansız Hava Sahası Denetim Sisteminde; ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Tütün İhbar Hattı aracılığıyla ya da Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlallerine yönelik ihbar olarak iletelim.
Bu konuyu ve araştırmaları daha önce haber olarak yayınlayan TRT Haber ekibine teşekkür ederim. Sigarayı bırakırsanız daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sizi bekliyor. Gençlerimizin ve çocuklarımızın sigaranın her türünden uzak durması için hep beraber çalışmaya devam edelim. Sağlıkla kalın.