Ülkemizde demokrasi, barış, insan hakları gibi kavramlar her dönem birilerince yeterli görünürken muhakkak aksini savunanlarda olmuş, bu durum sadece ülkemize has bir tartışma da olmamıştır.
Zaman zaman parti içi sert muhalefet, genel başkanlığa aday olmaya zemin hazırlamak adına teşkilatlar ve kurultay delegelerinden imza toplama hamleleri kısmen başarılı olsa da, çoğunlukla hüsranla sonuçlanmıştır. Bu kopuşlardan başarıya ulaşanı Meral Akşener liderliğinde vücut bulan İYİ Parti olmuştur. CHP’nin desteği ile deyim yerindeyse ete kemiğe bürünmüştür.
Siyasi partiler, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarının en başında yer alır. Ancak günümüzde sanırım parti için demokrasiden yaralanabilmek için soy isminiz alfabedeki 29 harfin ilk çeyreğindeki harfle başlarsa temsil makamında yeriniz garantidir.
En azında İyi Parti’de sistem bu şekilde işliyor. Yani soy isminiz Aksel, Barbaros, Derya, Giray ise işiniz kolay. Tekin, Öztürk, Sönmez, Zafer ise şansınız yaver giderse delege olursunuz şansınız yoksa kalburla su taşıyıp durursunuz.
Demokrasi şöleni olarak Antalya ve ilçelerinde İyi Parti’nin delege seçimi var. Ancak şölen diye başlayan oylama bazı ilçelerde hüsrana dönüştü. Kepez’de seçim kavga sebebiyle iptal edildi Serik’te de sıkıntı olduğu ifade edildi.
Alanya’da AKM’de sabah başlayan seçim saat 17.00’da sona erdi sayım ve tasnif ise şafak vaktine kadar sürdü. İlçe başkan adaylarından Süleyman Kaya, belediye başkan aday adayı Abdullah Sönmez, milletvekili aday adayı Meryem Aydoğan, meclis üyesi Halit Öztürk, delege seçilemeyen isimlerden oldu. Başkan adaylarından Süleyman Kaya’nın Mahallesi Dereköy’e partinin doğal delegelerinden isimler yazıldı fakat Süleyman Kaya hem de Emre Zorbaz delege seçilemedi.
İptal oylarının aday oylarına yansıması aşamasında soy isim avantajı çıkardı.
Alfabeye göre tasnif genel merkez kararı olsa bile bu iş mahkemede bitebilir. Düşünseniz ya doğal delege olmasa ilçe başkanın ismi mahallesindeki diğer delege adayları ile eşit oy aldığı halde Arıkan (Alper) değil de Alper Serdaroğlu olsa delege seçilemeyecekti.
Modern demokrasi siyasi partiler dışında düşünülemez; çünkü siyasi partiler, halkın siyasete katılımının araçları oldukları kadar; çoğulcu siyasetin de temel unsuru ve güvencesidirler. Yani, siyasi partiler ve demokrasi iç içe geçmiş kurumlardır ve birbirini tamamlamaktadırlar. (Dr Didem Erdoğan’dan alıntıdır).
Mahmutlar ve Oba’da önceki dönem ilçe başkanlarından Hilmi Er’e yakın isimler ipi göğüslerden Küçükhahçe’den seçime giren Hilmi Er’in ise delegede üstünlük sahibi olduğu öne sürülmekte.