COVID 19 kısmen yanlış yorumlandığı için hareketsizliğe yol açtı. Hareketsizlik ise bağışıklığı zayıflatarak COVID 19 riskini ve ciddiyetini arttırdı. Ortaya çıkan bu kısır döngü giderek büyüyen bir sorun oldu. Sonunda kontrollü normalleşme sayesinde bu kısır döngü kırılabildi. Daha hareketli bir yaşama dönerken bir taraftan da COVID 19’a karşı önlemlerimizi arttırdık.
Alanya’dan yayınladığımız bilimsel, başarılı ve uluslararası tıp dergisi; TJHS son sayısında COVID 19 ile hareketsizlik ilişkisini çok detaylı inceleyen bir makale bastı. Makalenin yazarları arasında, ALKÜ’de yıllarca görev yapan ve şu anda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı olan Sayın Prof. Dr. Ersan KARA da var.
‘COVID-19 Salgını Döneminde Fiziksel Hareketsizlik’ başlığını taşıyan makale çok önemli bilgiler aktarmaktadır. Biz bu sütunda kısaca sizlere makaleyi özetini sunayım. COVID-19 enfeksiyonu için spesifik önleyici veya tedavi edici tıbbi müdahalelerin yokluğu ve bulaşma hızını engellemek için bireylerin sosyal etkileşimlerden kaçınması ve evde kalmaları gibi öneriler ortaya çıkmıştır. COVID-19’un yayılmasını engellemek için hükümetler, karantinayı sıkılaştıran ve tüm vatandaşların olabildiğince evde kalmasını gerektiren önlemler almaktadır. Bu önlemlerin herkesin hayatı üzerinde muhtemel zararlı sonuçları vardır. Bunlardan birisi de fiziksel hareketsizliktir. Evde karantinanın orta şiddetli fiziksel aktivite seviyesinde bir düşüşe neden olacağı ve hareketsiz davranışa neden olması muhtemeldir.
Dünya çapında insanların fiziksel aktivite seviyesini takip eden giyilebilir cihaz geliştiren bir şirket olan Fitbit; geçen yılın aynı zamanlarına göre neredeyse tüm ülkelerde ortalama adım sayısının %7’den %38’e kadar azaldığını bildirmiştir. Bu da karantinanın insanların fiziksel aktivite seviyelerinde önemli bir düşüşe sebep olduğunu göstermektedir. Fiziksel aktivitenin genel ve kardiyovasküler sağlık durumu üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, insanların evde egzersiz yapmaları gerektiği tavsiye edilmektedir. Karantina sırasında aktif kalmak ve fiziksel egzersiz rutinini sürdürmek zihinsel ve fiziksel sağlık için çok önemli olacaktır. Bu dönemde koşu bantları, bisikletler, fitness topları, elastik bantlar ve ağırlıklar kullanılarak egzersizler yapılabilir. Video ve çevrimiçi kılavuzlu protokollerle yürütülen egzersizler de faydalı olabilir. Kısaca daha çok hareket bize sağlık getirecektir. İzolasyon hareketsiz kalmayı gerektirmez. Kalabalığa girmeden, açık havada vb şekillerde pekâlâ hareket edilebilir.
COVID 19 pandemisi sürecinin en başlarında, ALKÜ’lü Sayın Doç. Dr. Zafer ÇAKIR ile İngiltere’de bir makale yayınlayarak muhtemel hasta ve vefat sayılarını %90’ın bir başarıyla üzerinde öngörebilen matematiksel modelleme geliştirmiştik. Bu modellememiz Dünya genelinde çok sayıda bilim insanınca ülkeleri için kullanıldı. Şimdi de pandeminin bitişinin somut bir öncülü olabilecek kapsamlı bir araştırma yaptık. Yine ALKÜ’den, kıymetli hocalar Doç. Dr. Ali ÖZTÜRK ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Enes SÖZEN ile yaptığımız yeni araştırma, İngiltere’de önemli bilimsel bir tıp dergisinden kabul aldı ve yakında yayınlanıyor. Makalenin başlığı; ‘COVID 19 Pandemisi ve Kurumsal Normalleşmeye Yönelik Önlemler ve Riskler (ALKÜ Profesyonel Görüş Örneğinde)’. Bu makale normalleşmenin önemli bir habercisi ve kılavuzu olarak tüm Dünya’dan büyük ilgi görecek ve faydalı olacaktır. Bu makale ile ‘COVID 19 Nasıl Biter?’ Sorusunun cevabını ALKÜ’lü akademisyenler Dünyaya sunmuş olacaktır. Yayınlanınca detayını sizlerle paylaşmak üzere. Sağlıkla kalın.