Değerli ebeveynler, çocuklar doğal olarak meraklıdır, bedenlerinin kontrolünü kazandıkları andan itibaren, her şeyin nasıl çalıştığını kendi dünyalarında anlamaya çalışırlar. Düzenin nasıl işlediğini anlamaya çalışırken keşfeder, gözlem yapar ve taklit ederler. Bu sınırsız keşif çocuklarınızın beyinlerinin bilgiyi hızlıca alıp işlemelerine ve yeni bağlantılar kurarak öğrenmelerine yardımcı olur. Bu keşif sürecinde, onlara eğlenirken öğrenecekleri hobiler ve aktiviteler bulmak oldukça önemlidir. Burada aklınıza gelen şeylerden biri de sanatsal faaliyetler olabilir. Sanat, çocuğunuzun büyürken gelişimini izleyebileceğiniz keyifli bir yoldur. Bu yolla çocuklarınızın duygularını keşfetmesine, önemli olaylarla baş etmesine ve seçimler yaparak kendini yaratıcı yollarla ifade etmesine fırsat sunabilirsiniz. Özellikle küçük yaşlarda sanatsal faaliyetlerle uğraşmanın, çocukların fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimi için çok fazla yararı vardır.
Sanatsal faaliyetler sadece eğlence olarak değil aynı zamanda eğitici olarak da düşünülmelidir. Birçok ebeveyn sanat eğitimini lüks olarak görebilir. Oysa basit yaratıcı faaliyetler, çocuk gelişiminin yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Bu durumda çocuğunuza sağlayacağınız imkanlar da önemlidir. Sanat malzemeleri de duyguları ifade edebilmek için güvenli bir çıkış noktası sağlayabilir. Hareket, görüntü, renk, çizgi ve hayal gücü, çocukların kendilerini çok yönlü ifade etmelerine yardımcı olur. Bu noktada ebeveyn olarak size düşen onların ilgisini keşfedebilmeleri için farklı materyaller sunmaktır. Çocuklarınızı sanatı keşfetmeye teşvik ettiğinizde hem kendilerini tanıyacaklar hem de çeşitli teknikleri öğreneceklerdir. Amacımız usta sanatçılar yetiştirmek değil, yaratıcılıklarından emin ve kendilerini farklı yollardan ifade edebilen çocuklar yetiştirmektir.
Evde bulunduğunuz şu günlerde çocuklarınızın bireysel gelişimine katkı sağlayacak sanatsal faaliyetlerin faydalarını biliyor muydunuz ?
Müzik
Müzikle uğraşmak ve dinlemek çocukların bilişsel, sosyal, dil ve motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Küçük çocuklara şarkı söylemek ebeveynleriyle aralarında güçlü bağ kurmalarını sağlar. Müzik dili evrenseldir ve yapılan araştırmalarda müzik dinleyerek büyüyen çocukların sosyal becerilerinin daha iyi olduğu ve akranlarıyla daha uyumlu oldukları belirlenmiştir. Müzik, çocukların dinleme becerilerini ve duygusal zekasını da harekete geçirir. Özellikle çocuk şarkıları eğlenirken pek çok şeyi öğrenmesini sağlar. Aynı şekilde tekerlemeler de çocukların kelime dağarcığını geliştirirken kendilerini sözel olarak ifade etmelerine katkı sağlar.
Resim
Resim çizmek ve boyama yapmak çocukların ince motor becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirir, benlik saygısını arttırır. Fırçayı tutmak, çizgiler çizmek, renkleri karıştırmak, bir şekli boyamak çocuklara zevk verir. Çocukların el kaslarını uyum içinde kullanması zihinsel gelişimini destekler ve el göz koordinasyonunu sağlar. Çocuklar resim yaparken kullandıkları renklerle duygularını açığa çıkarırlar. Sözel olarak ifade edemedikleri duygu düşüncelerini resim yoluyla yansıtır ve rahatlarlar. Çocuklar hayal ettikleri şeyi kağıda dökerler. Böylece soyut fikirlerini somutlaştırırlar. Çizim ve boyama, çocuklara eğlenceli ve heyecan verici bir eğitim fırsatı sunar. Bu fırsat çocuğunuzun genel gelişiminin önemli bir parçası olabilir.
Drama
Okuduğu ya da duyduğu bir şeyi canlandırmak çocukları eğlendirir. Dramatik faaliyetler çocukların saygı ve hoşgörü gibi önemli değerleri öğrenmesine yardımcı olur. Dramada çocuklar farklı karakterlere bürünerek empati duygularını geliştirir. Karakterlerle özdeşim kurup onların deneyimlerini daha iyi anlarlar. Drama aynı zamanda hayal gücüne ve yaratıcılığa da kapı açar. Evde oynayabileceğiniz sessiz sinema gibi bir oyunda çocuğunuzu dramaya hazırlayacaktır.
Dans
Hareket ve bedensel ifade, fiziksel gelişimi ve sağlıklı büyümeyi destekler. Çocuklar dans ederek vücutlarının hareket kapasitesini tanırlar. Bedensel esneklik kazanırlar, denge ve koordinasyon yeteneklerini geliştirirler. Dans çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmesinin bir başka yoludur. Özellikle akranlarıyla birlikte dans etmek sosyal gelişimlerine olumlu katkı sağlar.
Sonuç olarak, sanatla uğraşan çocuklarınızı izleyin. Osho bir sözünde; “Çok az insan yaratıcı olarak kabul edilir: Birkaç ressam, birkaç şair; milyonda bir kişi. Bu saçmalıktır. Her insan doğuştan yaratıcıdır. Çocukları izlersen görürsün. Bütün çocuklar yaratıcıdır” der. Çocuklarınız, bireysel ve grupça yapacakları yaratıcı sanat aktiviteleri sayesinde kültürel olarak gelişecek. Özgüven kazanıp hayatlarının her aşamasında atacakları adımlarda istediklerine ulaşabilmek konusunda çok daha donanımlı olacaklardır.