25-30 mayıs 2018 tarihlerinde kutlanan Sigortacılık Haftası dolayısıyla 5 gün boyunca  sigorta poliçeleri hakkında size bilgi vermeye çalışacağız. 
Bize bu imkanı sağlayan ALANYA POSTASI Medya Grubu'na tekrar teşekkür ederiz. 
Bugün aracı olan herkesin yaptırmak zorunda olduğu ve aslında çok önemsenmese ve mecburi olduğu için kızılsa bile poliçe ile tahmin bile edemeyeceğiniz teminatları aldığınız trafik sigortası ile başlayacağız. 
Trafik sigortası, en basit tanımı ile sadece 3. Şahıslara verdiğiniz zararı limitler çerçevesinde karşılayan yaptırılması zorunlu bir poliçedir, zorunlu olmasının sebebi kaza anında karşı tarafın mağduriyetini ortadan kaldırmaktır. 
Trafik sigortası teminatları hazine tarafından belirlenir ve şuan da iki aracın karıştığı kazalarda karşı tarafa verilen maddi hasarı 36.000 TL, ikiden fazla aracın karıştığı kazalarda, 72.000 TL’ye kadar karşı tarafın mağduriyetini karşılar. 
Tabi ki bu teminatlar sadece kusur nispetinde ödenir. 
Mesela, %100 sizin kusurlu olduğunuz durumlarda ve karşıda bir araç varsa 36.000 TL’ye kadar maddi hasar karşılanır, %50 kusurunuz varsa karşıdaki hasarın %50’si karşılanır. 
Örneğin, 10.000 TL hasar varsa, 5.000 TL’lik kısmı sizin poliçenizden karşılanır. Kalan kısmı için karşı tarafın kasko poliçesi varsa o devreye girer, yoksa kendi karşılamak durumunda kalır. İkiden fazla aracın karıştığı kaza söz konusu ise toplam da 66.000 TL’ye kadar her aracın kusuru nispetinde ödeme yapılır. A,B,C araçlarının karıştığı bir kaza da %50 A aracı kusurlu, %50 B aracı kusurlu ve C aracında kusur yok ise C aracının tüm masraflarını A ve B araçlarının trafik sigortalarından karşılanır. A aracının hasarının %50’si B aracının trafik sigortası tarafından, B aracının hasarını %50’si A aracının trafik sigortasından karşılanır. 
Trafik sigortası sadece karşıya verdiğiniz maddi hasarları ödemekle kalmaz,karşıda herhangi bir kişinin ölümü veya sürekli sakatlığına sebebiyet vermeniz durumunda kişi başı 360.000 TL’ ye kadar, birden fazla kişi söz konusu ise 3.600.000 TL’ye kadar ölüm ve sürekli sakatlık için sizin adınıza ödeme yapmak zorundadır; fakat bu ödeme herkes için aynı bedel teşkil etmeyebilir. Ölen veya sakat kalan kişinin yaşı, cinsiyeti, medeni durumu, öğrenim durumu, aylık geliri, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı v.b. durumlar göz önünde bulundurularak bir hesaplama yapılır, bu hesaplama sonucunda çıkan bedel karşı tarafa ödenir. Ayrıca, son 2 yıldır hayatımıza giren karşı araca verdiğiniz hasarlar sonucu karşı araçta meydana gelen değer kaybını da trafik sigortanız yine 36.000 TL limit sınır ile ödeme yapma yükümlülüğü vardır. 
Gördüğünüz gibi, trafik sigortası sizin için sadece mecburiyetten yapılan bir poliçe olmasına rağmen, sizden kaynaklanan karşı tarafa gelebilecek hasarları teminatlar kapsamında garantiye alan çok cüzi rakamlara, aslında ciddi teminatlar aldığınız bir poliçedir. Bu sebep ile trafik sigortanız olmadan yola çıkmayın. Lütfen düşünün, sizin aracınıza çarpan ve tamamen kusurlu olan bir aracın trafik sigortası yok ise bu rakamları nasıl tahsil edebilirsiniz. Lütfen, çevrenizdeki insanları trafik sigortası yaptırmaları konusunda zorlayın. Şuan da, trafik sigortası olmadan dolaşan ne yazık ki ciddi araç var ve kaza olması durumunda ciddi teminatları olan bir poliçeyi yaptırmamak hiç mantıklı değil. 12 Nisan 2017 tarihinde hazinenin müdahalesi ile  trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasına geçildi.
Nedir bu tavan fiyat?
Tavan fiyat hazinenin her araç grubu için otomobil, kamyonet, kamyon v.b. her basamak için trafik sigortasının satılacağı en üst seviyesini belirlemiştir. Bu düzenleme ile özellikle yeni araç alacak kişiler de ciddi indirim sağlanmıştır. Trafik sigortası 7 basamaktan oluşmaktadır, daha önce aracı olmayan veya hasarsızlığı olmayan bir kişi direkt 4. Basamaktan başlar. Her yıl, hasar yapmadıkça bir basamak yükselir. Bir yıl hasar yapmazsa 5. basamağa çıkar. 4. basamakta olan bir kişinin hasar yapar ve kusurlu ise 3. basamağa düşer. Bu sebep ile trafik sigortasından hasar ödenmesi durumunda poliçenizin seneye daha fazla çıkma ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Tavan fiyat uygulaması ile şirketler arasında fiyat farkı yok denecek kadar azalmıştır. Bu sebeple artık eskisi gibi kapı kapı dolaşıp fiyat aramaya gerek kalmamıştır. Eğer kasko poliçeniz yok ise trafik sigortanıza çok cüzzi ücretler ödeyerek karşı tarafa verdiğiniz hasar teminatlarını arttırabilirsiniz ve bence kasko poliçeniz yoksa mutlaka arttırın çünkü hasarın boyutunu öngöremezsiniz. Ayrıca yine kasko poliçeniz yoksa çok cüzzi rakamlara trafik sigortanıza asistans (kaza anında çekici hizmeti) ekletebilirsiniz. Bu konu aslında ne kadar anlatılsa da bitmez; fakat genel de insanların yanlış bildiği ve bize çok sık sorulan bir soruyu da buradan cevaplayalım; 
“Kaza anında benim sigortam karşı aracı yaptırır, karşı tarafın sigortası da benim aracımı yaptırır” diye bir şey söz konusu değildir. 
Trafik sigortası sadece kusur nispetinde ödeme yapar. 
Bunu lütfen iyi anlayın ve yarın kasko poliçesi özelliğini ve içeriğini anlatacağım.
2018 YILI Şubat ayı itibari ile araç satış işlemleri noter’e geçmesinden dolayı toplumun bilgilendirilmediği ve pimi çekilmiş bir bilgi kirliliği sebebi ile bir çok vatandaşımız mağdur olmakla karşı karşıyadır,Yanlış bilgi olan eski sigorta genel şartlarında araç satış gördükten sonra isim değişikliği ile poliçe sorumluluğu devir olur bilgisi tamamen yanlış olup satış olduktan sonra poliçe vasfını kaybetmektedir.Şuan ise noter satış olduktan sonra noter ruhsatı ve plakayı teslim etmekte ve bir çok araç piyasada sigortasız dolaşmaktadır.Bu oran şuan son araştırmalarımıza göre %22 bulmaktadır.
BU VESİLE İLE SİGORTACILIK HAFTAMIZ VE HAFTANIZ KUTLU OLSUN.
Kazasız, belasız günler dileklerimizle yarın görüşmek üzere;
Saygılarımla.