İbni halduna mal edilir ama, Coğrafya hakikaten kaderdir. İklim, yeraltı zenginlikler, deniz, orman, coğrafi enlem, iklim vb. gibi unsurlar ülkelerin gelişmişleri ile ilgilidir. Hele bir iklim faktörü varki, gelde kader deme, kutuplara yakın olsak üşüyeceğiz, ekvatora yakın olsak pişeceğiz, dolaysıyla ne pişelim vede üşüyelim. İklimleri zamanında ve olması gerektiği biçimde yaşamak en güzel olanı. Küresel ısınma ve ikkim değişikliği artık cebimizi, tarımsal üretimimizi kısacası herşeyimizi etkileyecektir. 2021 yılı ülkemiz için sıcak ve kurak bir yıl olarak kayıtlara geçti. Bir çok tarımsal üründe ciddi rekolte kayıpları yaşandı. Verim değerleri yüzde 70 lere kadar düşen miktarları gördük-yaşadık. Dolaysıyla, hafızalarımıza 2021 yaz dönemi, verim ve kalite olarak istenilen bir yıl olmadı.
Peki 2021 yaz dönemi zor idi,ama kış dönemi nasıl olacak? Loji kelimesi bilim anlamındadır. Meteoroloji bilimi güncel hayatımızda sürekli ilgilendiğimiz bir bilim haline dönüştü.İklim bilimcilerin ifadesi teknik gözlemlere, verilere dayandığı için inanmak ve güvenmek esastır. Dolaysıyla bilim insanları Aralık 2021 ile –Mart 2022 dönemleri arasının zor kış koşullarının egemen olacağını, sert ve soğuk bir kış periyodunun bizi beklediğini ifade ediyorlar, Bu bilim insanlarının işi, bize bilgiyi bilimsel veriler ışığında sunmaktır. Bizlere düşen görev ise, bu bilimsel verileri esas alarak önlem almak, hazırlık yapmaktır. Peki tarımla uğraşan, tarımsal üretimleri tüketen kişiler olarak ne önlemler alabiliriz? Alabileceğimiz birkaç önlemi buyurun birlikte irdeleyelim. Çiftçi, üretici, ağır geçmesi beklenen kış koşullarına karşı azotlu gübre verme işlemini Haziran ayı sonunda bitirmiş olması gerekiyor. Çünkü fazla azot, bitki dokularında gevşeklik sağlar, odun dokusunun sertleşme süresini uzatır. Dolaysıyla, bitki hücrelerinin hücre zarı ve membranına kadar giren, bitkisel dokularının dona dayanımını arttıran bitki besini potasyum olup, potasyum sülfat ile besleme (gübreleme) çok önemlidir. Diğer taraftan, Eylük-Mart dönemleri arasında azot içeriği olan gübrelerden kesinlikle imtina edilmelidir. Örneğin Potasyum nitrat gübresinde bile azot vardır. Dolaysıyla nitratlı gübreler kış periyoduna girilirken verilmemesi önemlidir.
Peki üretici başka ne gibi önlem alabilir? Sulama konusunda dikkatli olmalıdır. Toprakta su kaybının minimum olduğu bu dönemde tav kontrolüne göre sulama yapılmalıdır. Üretici fazla sulama yaparak bitkiyi gelişime zorlayarak kış koşullarına hazırlıksız girerek zararlanmaya neden olmasına müsaade etmememiz gerekiyor.Yine kış döneminde ağaçlarımıza kaolin uygulaması yapmamız, taç iz düşümüne malçlama yapmamız soğuk kış koşullarına karşı alabileceğimiz birkaç önmeldir. Netice itibarıyla, azot uygulamasından, fazla sulamadan kesinlikle kaçınmak gerekiyor.