Bizi hastalıklardan koruyan en önemli bariyer vücudumuzun bağışıklık sistemidir. İmmün sistem de denilen bağışıklık sistemi birçok hastalığa karşı önleyici, koruyucu etki göstermektedir. Mevcut hastalıkların hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Bazı gıdaların tüketilmesi, bazı doğal olmayan gıdalardan kaçınılması ve yaşam tarzının doğru düzenlenmesi çok kuvvetli bir bağışıklık elde etmeyi mümkün kılmaktadır. Bütün bu püf noktalarını size özetlemeye çalışacağım.
Zeytinyağı, balık, süt, yoğurt, yumurta, meyve, sebzeler, kuruyemişler ve baklagiller soframızdan eksik etmememiz gereken bağışıklık güçlendirici besinlerdir. Antioksidan ve vitamin içeriği yüksek meyve ve sebzeler sürekli olarak tüketilmelidir. Lifli bitkisel gıdalar bağışıklığın güçlenmesinin ilacıdır. Uyku çok önemlidir. Aslında yetersiz veya kalitesiz uyku, bizleri hastalıklara karşı daha duyarlı hale getiriyor. Yeterli ve düzenli uyku uyumak bağışıklığı güçlendiriyor. Limon, portakal, mandalina, greyfurt ve benzeri narenciyeler bağışıklığı güçlendiren yüksek vitamin içeriğine sahiptir. C vitamini içeren besinler hastalıkların çabuk iyileşmesini sağlar. Kışın sürekli tüketilmelidir. Kabuklu kırmızı bir elma, pırasa, havuç, sarımsak gibi bütün kısımlarını yediğimiz meyve-sebzeler antioksidanlar, lif ve C vitamini kombinasyonu ile hastalığa karşı bünyemizi güçlendirir. Zeytin, zeytinyağı, doğal tereyağı, balık yağı, hamsi, istavrit ve sardalya gibi mevsim balıkları sağlıklı yağ içerikleriyle bağışıklığı güçlendiren doğal ilaçlardır. Zeytinyağı, kalp hastalığı, diyabet ve benzeri kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. Mayalanmış gıdalar, doğal probiyotikler, Fermente gıdalar, tarhanalarımız, olgunlaşmış şirden mayalı peynirlerimiz, sadece tuz ve suyla kurulmuş turşularımız ve zeytinlerimiz, organik meyvesinden aroma alan sirkelerimiz, ev yoğurdumuz, ekşi mayalı ekmeğimiz ve hatta kefir gibi gıdalar bağışıklığı güçlendirici etkili besinlerdir. Bu gıdalar faydalı mikroorganizmaların sayısını arttırarak hastalıklara karşı koruyucu etki gösterirler.
İşlenmiş, yapısı değişmiş şekerler ve yapay tatlandırıcılar ise kilo alımını tetiklemekle kalmıyor, kronik iltihaplanma ve bağırsak faydalı canlı yapısında değişiklikler gibi çeşitli yollarla hastalanma riskimizi artırabiliyor. Doğal meyve, kuru üzüm, bal, pekmez gibi ürünlerle alınan şeker ise fayda verici özelliktedir. Düzenli egzersiz sağlığı koruyucu etki göstermektedir. Haftada en az dört güne yayılacak; 150 dakikalık hızlı yürüyüş, sabit bisiklete binme, koşu, yüzme ve hafif yürüyüş bağışıklığı desteklemektedir. Kışın düzenli ve yeterli su içilmesi hayati öneme sahiptir. Sindirim sistem, kalp, böbrek gibi hayati organların sağlığı suya bağımlıdır. Kışın su içmek için susamayı beklememek gerekir. Açık havaya çıkmak,suyla temas etmek, sevilen insanlarla bir arada bulunmak, insanlara faydalı olmak gibi etkinliklerle stres azaltılabilir. Bağışıklık düzeltilebilir. Kış mevsiminde daha güçlü bir bağışıklık için D vitamini düşüklüğü varsa, doktor tavsiyesiyle D vitamini kullanılabilir. Prebiyotik yapılı, inülin içeriği ve sülfürlü bileşikleriyle fonksiyonel bir besin sarımsak ve soğan doğal bağışıklık güçlendirici besinlerdir. Taze sarımsağın ezilerek yenilmesi bağışıklığı güçlendirmede birebirdir. Sağlıklı bir kış geçirmeniz dileklerimle.