Akdeniz usulü beslenmenin faydalarını daha önce defalarca anlatmıştım. En son yazdığım yazıda Akdeniz usulü beslenmeye devam edeceğimizi söylemiştim. Bugün sizlere medeniyet tarihi kadar eski olan zeytinin faydalarından bahsedeceğim. Bölgemizde zeytin yetiştirilmesi çok kolay, zahmetsiz ve verimli iken tropikal meyveler sebebiyle ikinci planda kalmıştır. Oysa zeytin yetiştiriciliğinde binlerce yıllık mazisi bulunan Anadolu ve özellikle Akdeniz toprakları zeytin tarımını en nitelikli halde markalaştırmalı ve tüm Dünyayı kaliteli zeytin yağına kavuşturmak için çalışmalıdır. Yaz, kış yeşil olan, verimli, bakımı kolay ve çok faydalı olan zeytin ağaçları mutlaka muhafaza edilmeli, sökülüp yerine başka fidanların dikilmesi önlenmelidir. Zeytinin faydaları zannettiğimizin çok üstündedir.
Avrupa Kanser Önleme Kurumunun resmi dergisi olan; ‘European Journal of Cancer Prevention’ dergisinde, Alman Kanser Araştırmaları Merkezinden araştırmacılar tarafından yayınlanan, ‘Olives and olive oil in cancer prevention’ başlıklı makalede zeytin ve zeytinyağının kanser önleyici etkileri ve mekanizmaları detaylı olarak anlatılmıştır. Makaleden size sunacağım kısa bilgileri okursanız zeytinin ne kadar sağlığa faydalı olduğunu ve batıda neden bu kadar konuşulduğunu daha iyi anlamış olursunuz.
‘‘Bilimsel araştırmalar ve analizler göstermiştir ki, Akdeniz havzasındaki insanların doku ve organ yapılarında bozukluğa yol açan hastalıkların sıklığının azalmasıyla sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduklarını oldukça kesin bir şekilde göstermektedir. Veriler, Avrupa'da, 'Akdeniz diyetini' tüketen toplumların kanser ve kalp-damar hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarının görülme sıklığının daha düşük olduğunu göstermektedir.
Araştırmalar, Akdeniz diyetinin sağlığa yararlı faydalarının esas olarak yüksek lif, balık, meyve ve sebze tüketiminden kaynaklandığını göstermektedir. Daha yeni araştırmalar, zeytin ve zeytinyağı gibi diğer önemli faktörlere odaklandı. Açıkça lif (özellikle kepekli ürünler), meyve ve sebzeler önemli bir antioksidan kaynağı sağlar.
Zeytin ve zeytinyağının katkısı nedir? Son zamanlarda yapılan araştırmalar, zeytin ve zeytinyağının bol miktarda antioksidan içerdiğini göstermiştir. Antioksidan içerik vücutta yüzlerce hastalığa karşı koruyucu olmaktadır. Zeytin; asteositler, hidroksitirosol, tirozol ve fenil propiyonik asitleri yüksek miktarda içerir. Zeytinyağı, özellikle sızma olursa, daha fazla faydalı madde içerir. Hem zeytin hem de zeytinyağı, peroksidasyona dirençli lipid oleik asidin yanı sıra antikanser ajanları (örneğin skualen ve terpenoidler) olarak kabul edilen diğer bileşiklerin önemli miktarlarını içerir. Güney Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı tüketiminin, Akdeniz diyetinin sağlık üzerindeki yararlı etkilerine önemli bir katkı sunmaktadır.’’
Kısaca sadeleştirip özetlediğim araştırma sonuçları göstermektedir ki zeytin ve zeytin yağına hakkettiği değeri vermeliyiz. Daha çok ve daha kaliteli üretmeli, daha fazla tüketmeliyiz. Zeytinin katma değerini yükseltmek bizim elimizdedir. Üretim kalitelerine ve sertifikalara odaklanıp çalışmalıyız. Yangınlar sonrasında boşta kalan arazilere zeytin fidanı dikmek ve zeytini yaygınlaştırmak için bu yazının vesile olmasını dilerim. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.