Vitaminler sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereklidir. Bu sebeple beslenmeyle düzenli alınmalıdır. Sağlığın korunması için vitamin alımı bir zorunluluktur. Ayrıca vitaminler hastalıklara karşı vücut direncini arttırırlar. Sağlıklı bir insanda günlük olarak ihtiyaç duyulan vitamin miktarları çok düşüktür. Dolayısı ile sağlıklı ve dengeli beslenmeyle ihtiyaç duyulan vitamin doğal yollarla alınmış olur.
Vitamin ve mineral takviyesi olarak adlandırılan hap ve benzeri vitamin destekleri özel bir gerekçe varlığında kullanılabilir. Özel gerekçe de ancak doktor tavsiyesi olabilir. Ciddi bir eksiklik veya hastalık tedavisinde düzenleyici bir rol düşünülerek doktor tarafından önerilen vitamin takviyesi kullanılmalıdır. Bunun haricinde yapılacak bilinçsizce kullanımlar zarar verebilir. Özellikle kış mevsimine girmekte olduğumuz bu günlerde çokça yapılan vitamin reklamlarına kanmamakta sağlık yönünden fayda vardır.
Vitamin alımının en iyi yolu doğal sebze ve meyve çeşitliliğini arttırmaktır. Kışa girdiğimiz bu günlerde nar, portakal, limon, greyfurt, ayva, mandalina, kivi, muz, avokado ve elma gibi meyveleri taze ve doğal biçimde tüketmeliyiz.
Ispanak, pırasa, brokoli, havuç, lahana, kereviz, karnabahar ve pancar gibi sebzeleri de doğal ve dengeli olacak biçimde soframızdan eksik etmemeliyiz.
Ayrıca hayvansal gıdalarda yer alan vitaminleri unutmamak gerekir. Kırmızı et, süt, doğal ve işlenmemiş yağlar, balık ve deniz ürünleri, yumurta, süt, peynir, yoğurt ve sakatat gibi hayvansal besinlerin dengeli ve yeterli biçimde tüketilmesi vitamin ihtiyacını karşılamada oldukça önemlidir.
Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler vitamin ve mineral içeriği açısından beslenmede eksik edilmemeli ve unutulmamalıdır.
Beslenmeyle vitamin alımında en önemli husus düzenlilik sağlamaktır. Alım sürekli olmalıdır. Çünkü C vitamini gibi vücut direncini arttıran ve hastalıklara karşı koruyucu olan vitaminlerin çoğu vücutta depolanamaz. Bu sebeple çok miktarda almaktan ziyade yetecek kadar az miktarda ama düzenli almak etkili olabilir. Bir de çeşitliliği sağlamak önemlidir. Günlük alınan sebze ve meyve porsiyonu sabit olmalı ama sebze ve meyvenin içeriği değişmelidir. Bu sayede farklı vitaminlerin alımı sağlanmış olur.
Deniz ürünleri açısından çok zengin olan ülkemizde, denizden gelen vitamin ve mineral imkânı yeterince kullanılmamaktadır. Bu sebeple sofralarımızdan taze deniz ürünlerini eksik etmeyelim.
Besinleri vitamin içeriğine göre seçerken mevsiminde, taze, doğal olması kadar, kişisel sağlık durumuna uygun olması da önemlidir. Yukarıda bahsettiğim sakatat yüksek vitamin içeriğine sahip hayvansal bir gıda iken bazı bireylerin sağlık durumuna uygun olmayabilir. Veya hastalıkları sebebiyle düşük miktarda tüketmeleri gerekebilir. Belirli hastalıkların ve sağlık problemlerinin olması durumda yapılacak iş doktora danışarak, sağlık durumuna uygun beslenmektir.
Sonuç olarak, genel itibarıyla vitamin haplarından önce doğal, dengeli ve sağlıklı beslenerek vitamin ihtiyacını karşılamak daha etkili ve akıllıcadır. Bu sayede vitaminlerin biyo-yararlanımı da daha yüksek olur. Doğal beslenmeyle alınan vitaminler vücutta daha fazla etkili ve yararlı olmaktadır. Kışı daha sağlıklı ve verimli geçirmek için öncelikli yol elma, portakal, limonla başlayıp yukarıdaki listelerle devam etmektedir. Baskıda olan Türkiye’nin en kapsamlı beslenme kitaplarının birinde vitaminler konusunu detaylı yazmıştım. Bugün sizlere konuyu özetlemeye çalıştım. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.