Sağlıklı beslenmenin temel kuralı, temiz ve sağlıklı gıdaların tüketilmesidir. Fakat günümüzde temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için yanılgılardan korunmak oldukça zordur. Gıda üretiminde birçok hile ve aldatmaca söz konusu olabilmektedir. Bu durumda işin içine güvenilir belgelerin ve sertifikaların girmesi kaçınılmazdır. Zaten modern dünyada, güvenilir ve denetlenen sertifikasyon süreçleri bir zorunluluk haline gelmektedir. Yani ciddi sertifikalarla kalitesi ve temizliği belgelenmemiş gıdaların modern dünyada kabul görme ihtimali yoktur. Birçok gıda kalite ve standart belgesinden birisi helal gıda belgesidir.
Günümüzde helal gıda pazarının, yıllık 150 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1,8 milyar Müslüman tüketicinin, helal gıdayı benimsemesi sağlandığı takdirde, dünya ça¬pında helal gıda pazarının, yıllık 860 milyar dolara ulaşması rahatlık¬la mümkün görünmektedir. Bu da dünya yıllık ticaretinin % 7’sine karşılık gelmektedir. Böylesine büyük bir ticaret hacmi, üreticilerin helal gıda konusuna ilgilerini çekmektedir. Ayrıca helal gıdanın, helal turizmle yakından ilişkisi vardır. Helal turizm yeni, nitelikli, yüksek kazançlı alternatif bir turizm biçimidir.
Türkiye’nin başını çektiği ‘Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu’ uluslararası olarak çalışıp tüm dünyada ortak helal standartlarını sağlamak için uzun yıllar bilimsel alt yapı çalışmalarını ve iş birliği faaliyetlerini başarı ile yürütmüştür. Bilimsel kongreler, çalıştaylar, araştırmalar yaparak helal gıdanın anlaşılmasını sağlamışlardır. Ülkemizde, devletimizin çalışmaları ile TSE tarafından helal gıda belgelendirmesi yapılmaktadır. TSE Helal Gıda belgelendirmesinin iki kolu bulunmaktadır. Birinde üniversitelerimizin tıp, gıda mühendisliği ve benzeri alanlarından saygıdeğer bilim insanları insan sağlığına uygunluk yönünden detaylı değerlendirme yapmaktadır. Birinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri helallik yönünden teknik değerlendirme yapmaktadır. Her iki değerlendirme de üretimin tüm aşamalarını kapsayacak şekilde yerinde yapılmaktadır. Bu şekilde her iki değerlendirmede yeterli onayı alabilen ürünler helal sertifikası almaktadır. Ayrıca GİMDES ve benzeri birçok özel kuruluş helal gıda belgelendirmesini yapmaktadır.
Helal ve sağlıklı gıda belgeleri ile alakalı daha önce Platform Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin ve Dr. Tahir Çatalbaş ile birlikte bilimsel çalışmalar yapmıştık. Belge sürecini anlatan makale yazmıştık. Uluslararası bildiri sunmuştuk. Çalışmalarımız dünya genelinde çok defa kaynak gösterildi. 2019 yılında, Dünya genelinden katılım olan 10th Global Islamic Marketing Conference- toplantısında ‘Helal Gıdanın Önemi Sertifikasyonu ve Analizleri’ sunumumuz ‘Best Paper Award’ şeklinde birincilik ödülü almıştır. Bütün süreci inceleyince güvenilir bir helal gıda sertifikası aynı zamanda söz konusu gıdanın sağlıklı olduğunu bilimsel olarak belgelemektedir. Ülkemizde helal gıda belgelerinin yaygınlığı giderek artmaktadır. Tüketici olarak bizler de sağlıklı beslenmek istiyorsak helal gıda belgelerine güvenilebileceğini bilmeliyiz.
Sonuç olarak, bilimsel açıdan, helal gıda belgesinin sağlıklı gıda anlamına geldiğini unutmayalım. Tüketici olarak, gıda tercihimizi belirlerken helal gıda belgelerini dikkate alalım. Bu sayede, gönül rahatlığı içerisinde temiz, saf ve sağlıklı beslenmemiz mümkün olabilir. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.