Ramazan ayı Müslümanlar için önemli bir iyilik ve ibadet dönemidir. Fakat bir açıdan da doğru beslenme için disipline edici, gözden geçirici, düzeltici bir süreç olabilir. İnsan, sağlıklı beslenmediği takdirde sağlığından olmaktadır. En ciddi ve ölümcül hastalıkların altında yatan nedenlerin başında sağlıksız beslenme gelmektedir. Kötü bir beslenme biçimi ve içeriği alışkanlığa dönüşebilmekte, daha sonra da vazgeçilmez görülebilmektedir. Aslında sağlıklı beslenmek çok zor değildir. Saf, sade, berrak ve ihtiyaç odaklı düşünmek sağlıklı beslenmek için yeterlidir. Geriye sadece güçlü bir irade ihtiyacı kalmaktadır. İrade zayıflığının tedavisi çok zordur. Ramazan ayında, sağlıklı beslenmemizin önündeki en büyük eksiklik olan irade zayıflığını düzeltmek için önemli bir fırsatımız var. Yemeden durduğumuz saatlerde düşünmeliyiz. Bu satırlarda hep yazdığımız; acıkmadan yememek, aşırı doymadan ve ihtiyaç fazlasını yemeden sofradan kalkmak, doğal içerikli beslenmek, kaynağını bilmediğimiz yiyecekleri tüketmemek, katkı maddeli veya riskli görünen işlenmiş gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmak ancak güçlü bir irade sayesinde mümkündür. Toplum olarak, Ramazan ayında bu saydıklarımızı çoğunlukla yapıyoruz. Demek ki her zaman aynısını yapabiliriz.
Modern bilimin vardığı son nokta, ihtiyaç fazlasını yememek ve kalori kısıtlaması yapmak hücre yaşlanmasını geciktiriyor. Kalp, damar sistemi başta olmak üzere bütün hayati organları koruyor. Beyni genç ve dinç tutuyor. Bütün organların sağlığını korumak için kalori kısıtlaması gerekiyor. Fazladan alınan her kalori oksidatif stresi arttırarak hasar oluşturuyor. Doku ve organların yapısını bozuyor. Kansere kadar varan birçok ciddi hastalığa yol açabiliyor. Aralıklı beslenme ve sık yememe insülin direnci başta olmak üzere hastalıklara yol açan ciddi süreçleri önlüyor. Dünyanın önde gelen beslenme trendlerinden birisi aralıklı açlık- aralıklı beslenmedir. Ramazan ayı bizlere aralıklı beslenmeyi de uygulama imkânı sunmaktadır.
Bilgi çağında doğru bilgilere ulaşmak çok kolaydır. Beslenme hakkında istediğimiz tüm bilgilere ulaşabiliriz. Geriye kalıyor bildiklerimizi uygulamak. Uygulama kısmında kendimize hâkim olmak ve kendimizi doğru yönde sınırlamak için çaba sarf etmeliyiz. Ramazan’ın da ruhuna aykırı olan, aşırı tüketim, israf, çöpe atılan yiyecekler, sadece kendini düşünmek, paylaşmamak sağlıklı beslenmenin engelleridir. Ramazan’daki iftar ve sahur sofralarımızı bu ölçülere göre sade, temiz ve yeteri kadar gıda ile donatmalıyız. Yiyeceğimizin bir miktarını da ayırarak ihtiyaç sahipleri ile paylaşabiliriz. İyilik ve paylaşmak bizlere maddi yönden ve psikolojik olarak sağlıklı beslenme imkânı sunacaktır. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.