Bağışıklık sisteminin temelini sağlıklı beslenmenin oluşturduğunu daha önce yazmıştım. Sağlıklı beslenmenin temel öğelerinden probiyotik ve prebiyotikler bağışıklık için çok önemlidir. Probiyotikler daha sık bilinir. Fakat nedense prebiyotikler üzerinde yeterince durulmaz. Oysa prebiyotikler alınmazsa probiyotiklerin etkisi de zayıflar. Orion Yayınlarından 2018 yılında yayınlanan, Kilo Verme ve Sağlıklı Yaşam Sırları kitabımda bu kavramlara açıklık getirmiştim. Şimdi oradan yola çıkarak sırasıyla her iki kavramı da inceleyelim.

Probiyotik latince bir kelimedir. Türkçe karşılığı ise yaşam için demektir. Tarihin ilk dönemlerinden beri sağlıklı bir yaşam ve beslenme için insanlar probiyotiği kullanmıştır. Günümüzde yeniden probiyotiklerin önemi hatırlanmış, sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi daha fazla tavsiye edilir hale gelmiştir. En bilinen probiyotik içerikli besin örneği, fermente süt ürünleridir. Bu ürünlerin içinde vücuda, sindirim sistemine ve insan sağlığına çok büyük faydası olan bazı iyi bakteriler bulunur. Probiyotiklerin bilinen birçok faydası yanında kilo alımını azaltıcı ve obeziteyi engelleyici özelliklerinin de bulunduğu bildirilmiştir. Doğal olarak, fermentasyon yolu ile yani doğal olarak üretilmiş olmak şartıyla; yoğurt, ayran, kefir, peynir, turşu, sirke, boza, şalgam gibi besin öğeleri çok zengin probiyotik kaynaklarıdır. Sağlıklı bir yaşam için sofralarda probiyotiklerin mutlaka bulundurulması gerekir.

Mikrobiyotanın (faydalı bağırsak bakterileri) sağlıklı olması ve bu sayede güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için probiyotikler çok değerlidir. Fakat probiyotiklerden faydalanabilmek için de prebiyotikler beslenme ile yeterince alınmalıdır. Prebiyotik yönü güçlü olan besinleri saymak gerekirse; soğan, sarımsak, yer elması, pırasa, muz, elma, arpa, yulaf, keten tohumu ve kakaoyu sıralayalım. Bunlar en güçlü prebiyotikler olarak kabul edilebilir. Kısaca özetlersek meyveler, sebzeler ve tahıllar prebiyotik yönü güçlü beisnlerdir. Lifli yapıları sebebiyle sindirime fayda verirler. Probiyotikleri ve mikrobiyotayı destekleyen prebiyotikler her gün mutlaka alınmalıdır.

Sağlıklı beslenmek için yukarıda saydığımız probiyotik ve prebiyotik besinleri her gün soframızdan eksik etmeyelim. Bağışıklığımızı güçlendirelim. Bu sayede hastalıklara karşı dirençli olalım. Sağlıklı kalın. Saygılarımla