Lapa pilavın kurtulması için öncelikle suyunun fazla kaçtığınızı fark ettiğiniz an karıştırmayı bırakın. Pilav, siz karıştırdıkça daha çok lapa olacaktır.

Böyle bir durumda üzerine kağıt havlu ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın.

Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin. Bu şekilde suyunun fazla geldiğini ilk aşamada fark edip kurtarma şansınız da olabilir.

Suyunun fazla geldiğini çok sonradan fark ettiyseniz ve kağıt havlu ya da normal havluyla nemini almaya çalışmanıza rağmen pilavınız lapa kaldıysa çöpe atmadan nefis tariflere dönüştürme şansınız mevcut.

Lapa pilavı bir tavada kızartarak çıtır çıtır bir lezzet elde edebilirsiniz. Üzerine peynir, maydanoz, ceviz gibi malzemeler ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Lapa pilavı bir kaseye bastırarak şekil verip üzerine yumurta kırarak fırında pişirebilirsiniz. Böylece hem yumuşak hem de sulu bir pilav keki elde edebilirsiniz.

Lapa pilavını bir tencereye alıp üzerine tavuk suyu veya et suyu dökerek kaynatın. Ardından içine sebze, tavuk veya et parçaları ekleyerek çorba haline getirebilirsiniz.

Lapa pilavını bir kapta yoğurt, salça, baharat ve su ile karıştırın. Sonra bu karışımı bir fırın kabına yayın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Fırında kızarana kadar pişirin. Böylece leziz bir pilav grateni elde edebilirsiniz.

PİRİNÇ TÜKETİRKEN DİKKAT

Pirinci pişirirken besin kaybını önlemek için fazla yıkamamalı, kaynar su veya tuzlu suda ıslatmamalı ve yağda kavurmamak gerekir.

Pirinç satın alırken, kirli olmamasına, yabancı cisimler içermemesine ve nemlenmiş olmamasına da özen göstermekte fayda var.

Pirinç, serin ortamda, kuru erzak kilerinde depolanmalıdır. Kullanmadan önce ılık suyla yıkanmalıdır.

Zengin nişasta içeriği bakımından favori bir besin olan pirinç, birçok bakteri ve küfü de içinde barındırabilir. Özellikle hasat sonrası uygun saklanarak, 1 yıl içerisinde tüketilmelidir.

Piştikten sonra kısa süre içinde tüketilmelidir çünkü uzun süre bekleyen pişmiş pirinç, besin zehirlenmelerine neden olabilir.

NEDEN PİRİNÇ TÜKETMELİYİZ?

Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması söz konusudur. 100 gr pirinç 360 kalori verir. Glisemik indeksi sofra şekerine göre daha düşüktür. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmez. Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek