Herkes sürekli korona hakkında konuşmak ihtiyacı hissediyor. Akla ziyan yorumlar, bilimden, kanıttan yoksun açıklamalar, protest yaklaşımlar ve eylemler korona gerçeğini değiştirmiyor. Pandemide bir buçuk yılı geride bıraktık. Bir muhasebe yapma zamanı. Covid 19, tıbben ve sosyal olarak hayatımıza neler getirdi? Aşı ve tedavi için geçerli bilimsel gerçekler nelerdir? Pandemi, dünyayı dijitale mi dönüştürdü? Bugün bunları konuşalım.
Uzun yıllar Antalya'da hizmet veren değerli bir hekim olan Uzm. Dr. Seyfettin Yahşi Beyefendi pandeminin tıbbi sürecini şöyle özetliyor: ''Maalesef pek çok şeyi yeterli düzeyde bilmiyoruz Sadece 1.5 yıl öncesine göre daha fazla bilgimiz var.
1- Korunma (Aşı, temizlik, kalabalıktan uzak durma ve maske).
2- Tedavi (Pek çok ilaç denendi ancak destek tedavisi dışında henüz tedavi maalesef yok; Oksijen, antibiyotik, steroid, kan sulandırıcı ve vitamin).
3- Dengeli beslenme ve stresten uzak yaşam bağışıklık sistemi için oldukça önemli (Tüm hastalıklar için). Gerisi teferruat gibi! (Ya da yeterli veri henüz yok).''
Çok doğru, net ve kısa bir tıbbî özet. Aşı karşıtları, maske, mesafe gereksiz diyenler, pandemiyi senaryo görenler neye dayanıyor? Bilemiyoruz. Tedavi kılavuzları, bilimsel yayınlar, çevremizdeki hastalar, hastanede gördüğümüz tablolar ortada ciddi bir hastalık olduğunu kanıtlıyor. Tüm Dünyada, Pandemi ile tıbbî mücadelede strateji ve şeffaflık önemli. Pandeminin bir diğer yüzü dijital dünyaya dönüşümdür.
Geri dönülmez biçimde dijital hayata hızlı geçiş yapıyoruz.
Pandemi süreci boyunca günlük 700000 yeni internet kullanıcısı olmuş.
İnternet yaygınlığı dünyanın %60'ını geçmiş.
Bilgisayar satışları yıllık %13 civarında artmış.
Mobil cihazdan internete ulaşanlar milyarları bulmuş.
Dijital bir dönüşüm ve yeni bir hayat tarzı hepimizi etkiledi. Pandemi sonrası eğitim stratejisi hibrit olarak belirlendi çoğunlukla.
E ticarette patlama yaşandı. Sadece walmart isimli firma yıllık 600000 yeni online ticaret müşterisi kazandığını belirtiyor. Bu dönüşüm pandeminin bir sonucu ve dünyada paranın, eğitimin, sosyal hayatın yeni bir yönü sanki. Sağlıkta bile akıllı teknolojiler ile uzaktan tanı, takip ve tedaviler üzerinde çalışılıyor.
Bu dönüşümü yakalamak lazım. Dünya eskisi gibi olmayacak. Yeni dünyayı yakalayanlar önde olacaklar. Pandemiyi ciddiye alalım. Pandeminin bize mesajlarını iyi okuyalım. Sağlıklı beslenmenin elimizdeki en iyi silahlardan birisi olduğunu unutmayalım. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.