Türkiye'de kızamık vakalarındaki artış salgın endişesine neden oluyor. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın birçok ülkesinde kızamık vakalarında artış gözlemlenirken, Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bildirilen resmi verilere göre, Türkiye'de 2023'ün ilk 4 ayında bin 440 kızamık vakası görüldü. Hastalık, Ocak ayında 193, Şubat ayında 340, Mart ayında 445 ve Nisan ayında 462 vaka olarak kayıtlara geçti. Veriler, Türkiye'de kızamık vakalarında düzenli bir artış olduğunu gösteriyor.

'AŞILANMAYAN NÜFUS BİRKTİ'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı Gamze Varol, hastalıktaki artışın "salgın" olduğunu savunuyor. 2000'li yılların başına kadar yıllık vaka sayısının 10'u bulmadığını, bu tarihlerden sonra ise aşılanmayan nüfus biriktiğini ifade eden Varol, "Aşılanmayan ciddi bir nüfus var. Aşı ile sadece bireyi korumaya yönelik değil. Bulaşmayı da engelleyerek toplumsal koruyuculuğu da sağlamış olursunuz" diyor.

'SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da iki hafta kadar önce Türkiye'de kızamık hastalığındaki artışı doğrularken aşı kapsayıcılığının yüzde 95 seviyesinde olduğunu duyurmuştu. Bakan Koca, yabancılar ve göçmenlerdeki oranın ise yüzde 87-92 bandında olduğuna dikkat çekmişti. Koca, Pazartesi günü yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada ise vakaların yüzde 86'sının İstanbul'da tespit edildiğini, bir salgının söz konusu olmadığını ve durumun kontrol altında tutulduğunu söyledi. Filyasyon çalışmasının sıkı şekilde uygulandığını ifade eden Koca, ailelere de çocuklarına kızamık aşısı yaptırmaları çağrısında bulundu. Sağlık Bakanlığı, "Bağışıklama Danışma Kurulu" ve "Kızamık Doğrulama Komitesi"nin aldığı kararlar doğrultusunda Ocak ayından bu yana kızamık temaslıları ile kontrol çalışmaları yürütülüyor. Tüm temaslılar takibe alınıyor. Vaka görülen bölgelerde saha çalışmaları yapılarak aşısız ya da eksik aşılı çocukların aşılanması sağlanıyor. Aile hekimleri de kendilerine kayıtlı olan çocuklar konusunda aşıların tamamlanması için uyarıldı.

GÖÇMENLER Mİ ARTIRDI?

Özellikle sosyal medyada kızamık hastalığının Türkiye'ye gelen Afganistan ve Suriyeli göçmenler nedeniyle arttığı iddia ediliyor. Ancak Gamze Varol, durumun düşünüldüğü gibi olmadığını söyleyerek, Alanya örneği ile karşılık verdi. Türkiye'nin 2013 yılından bu yana pek çok yerden göç aldığını hatırlatan Varol, "2013'te de benzer bir salgın oldu, Suriyeliler suçlandı. Evet, Suriyeli nüfusta da kızamık olgusu vardı ama o dönemde kızamık olgularını incelediğimizde esas duyarlı nüfusun Türk vatandaşları olduğu belirlendi. 'Virüs ülkeye Suriyeliler tarafından girmiş olabilir' denildi, ama moleküler genetik yapısı incelendiğinde aslında Avrupa kökenli olduğu ve esas duyarlı nüfusun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğu ortaya çıktı. Hatta özellikle Rusların geldiği Antalya, Alanya bölgesinde lokalize salgınlar oldu. Gelenlerin bölgesinde aşılanma politikası farklı olduğu için buraya gelen ve aslında kızamık olanlar duyarlı nüfusa tatil yörelerinde bunları yaydılar" diyor.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek