Obezite sıklığının dünya genelinde giderek arttığını ve bu bireylerde fazla kiloların birçok hastalığa zemin oluşturduğunu geçen hafta rakamlarla paylaşmıştım. Ayrıca özellikle çocuklarda başta olmak üzere daha önce obezitenin çok nadir görüldüğü gruplarda giderek aşırı kilo probleminin görülmeye başladığını biliyoruz. Bu problem giderek büyüyor ve çözülmediği takdirde başka sağlık problemlerinin kar topu gibi büyüyerek artışına yol açacaktır. Bu sebeple bu yazımda obeziteden korunmak için yapılması gereken en önemli hususları anlatacağım.
Koruyucu hekimliğin ilk kuralı önce olumsuz etkenlerden korunmanın ve hasta olmamanın yollarını araştırmaktır. Her zaman için alınacak tedbirlerle hastalıktan korunmak, hasta olduktan sonra tedavi olmaya çalışmaktan iyidir. Bundan dolayı, fazla kilolarla ilgili ilk hedefimiz kilo alınmasını önlemek olmalıdır. Kilo almamak için aşağıdaki üç hususa dikkat edilmelidir. Öncelikle sağlıklı bir gıda içeriğine sahip yemekler ve içecekler tüketilmelidir. En az işlemden geçmiş, ulaşabildiğimiz en doğal halinde meyve, sebze, et, yağ ve diğer ürünlerle yemekler yapılmalıdır. Taze, doğal ve mevsiminde olan gıdaları tercih etmeli ve bunları sofraya sunarken en az işlemden geçirmeyi adet edinmeliyiz. Aşırı ısıda pişirmeye, çok yüksek sıcaklıklarda kızartmaya, tekrar kullanılan yağlarda yemek hazırlamaya son vermeliyiz. Yemek hazırlarken içeriğini bilmediğimiz hiçbir malzemeyi kullanmamalıyız. İşlenmiş, paketlenmiş, kimyasal katkı maddeleri eklenmiş gıdaları tüketmemek için sağlıklı ve doğal alternatifler üretmeliyiz. İçecek tercihlerimizde en doğal, katkısız ve saf haliyle; su, ayran, soda, şalgam ve süt gibi seçenekleri dikkate almalıyız. Probiyotik içerikli; turşu, yoğurt, peynir, sirke, şalgam, boza, kefir ve benzeri gıdaları soframızdan eksik etmemeliyiz. Vitamin alımının en iyi ve faydalı yolunun taze ve doğal sebzeler olduğunu unutma dan soframızda salataları baş tacı yapmalıyız. Meyveleri mevsiminde ve ölçülü olmak kaydıyla düzenli ve çeşitli içerikte yemeliyiz. Sonra kısaca; ‘Acıkmadan yememek, tam doymadan sofradan kalmak’ şeklinde ifade ettiğim, öğün sıklığını azaltmak ve mümkünse sabah biraz geç, akşam biraz erken olmak üzere iki öğün yemek ve yenilen miktarı kontrol altına alarak gereğinden büyük porsiyonları ve fazla çeşitli yemekleri önleyip, ihtiyacı kadar yemeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Açık büfe yemekler, yüzlerce çeşit kahvaltılar, saatlerce sofrada kalıp masaya onlarca dolu tabak dizmeler, sık ara öğünler ve gece atıştırmaları sağlıklı beslenmenin önündeki ikinci büyük engeldir. Son olarak daha hareketli bir yaşam, asansör kullanımından kaçınma, merdiven çıkma, kısa mesafeli ulaşımda yürüme, uzun süre hareketsiz kalmama, düzenli egzersiz, tempolu ve düzenli yürüyüş, mümkünse bireyin yaşına ve sağlık durumuna uygun spor ihmal edilmemelidir. Öncelikle kilo almamanın yollarını özetledim. Önümüzdeki haftalarda ise fazla kilolu ve obez olanların ne yapmaları gerektiği üzerinde duralım. Sağlıkla kalın.