Mısır özellikle yaz aylarında severek tüketiliyor. Mısırın vücuda pek çok faydası bulunuyor. Mısır, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

Göz sağlığını koruyor, zihni çalıştırıyor. Ayrıca kalbe, kemiklere ve cilde de çok iyi geliyor. Ancak mısırı pişirirken o istediğiniz süt mısır lezzetine ulaşmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor.

MISIR SEÇİMİ ÖNEMLİ

Pişirme ne kadar iyi olursa olsun mısırınız lezzetli değilse bir yere kadar lezzetlendirebiliyorsunuz. İyi mısırın taneleri orta koyu sarı renkte olur.

Tanelerinden birine hafifçe bastırdığınızda içe doğru ezilir hatta çok iyi tür bir mısırsa bastırdığınızda patlayabilir, içinden sıvı bile çıkabilir.

Burada aradığımız özellikle hafif bastırınca içe gömülüyor olması. Eğer çok açık sarı ve sertse ya da çok koyu ve sertse o mısırlar pişirme süresinde size istediğiniz lezzeti vermeyecek türden mısırlardır.

Haşlama mısır yapmak için mümkünse koçanlı mısırları tercih edin. Pişirme sırasında o koçanlara ihtiyacımız olacak.

Mısırlarınızı seçtikten sonra mısırlarınızı koçanlarından ayırın ve güzelce yıkayın. Bir tencerenin tabanına koçanları yerleştirin. Üzerine orta sıcaklıkta bir suyu ilave edin. Ocağın üzerine alın. 3-4 dakika koçanlarla beraber kaynadıktan sonra mısırları atın ve orta ateşte haşlanmaya bırakın.

Bir zamanlayıcı ayarlayın çünkü mısırınızın fazla pişmesine izin verirseniz, çekirdekler sertleşebilir.

TUZLU SUDA HAŞLAYIN

Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz.

Bol tuzlu suda mısır haşlamak lezzetinin çıkmasına yardımcı olur, korkmayın sonunda mısırınız tuzlu olmayacak.

Mısırın ne kadar kaynatılacağı burada en büyük sorun. Malesef zamanlama için tek bir süre verilemez bu mısıra göre değişkenlik gösterecektir. Pişen mısırlar biraz daha dolgun görünecekler ve yumuşak ve sulu olacaklar.

Maşa kullanarak mısırınızı kaynayan suya bırakın.

Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.

Sütte mısır haşlamak özellikle mısırınızın lezzetini daha da arttıracaktır. Yine pişirme suyunun içerisine eğer mısırınız çok tatsızsa 1 çay kaşığı kadar toz şeker ve yine 1 çay kaşığı kadar tereyağı atabilirsiniz.

Bu sayede lezzeti güzelleşecektir. Mısırınız yeterince taze ve lezzeti de güzelse şeker atmanıza hiç gerek yok.

Mısırlarınız bu şekilde haşlandıktan sonra koçanlarıyla beraber sudan alıp üzerlerine tereyağı, tuz gezdirebilirsiniz.

Aromatik bir yağ yapabilir ya da haşladıktan sonra ızgara tavasında hafif izlendirerek de tüketebilirsiniz.

MISIR PİŞİRMENİN YENİ YÖNTEMİ

Sosyal medyada karşınıza çıkan pek çok videoda mısır pişirmenin yeni yöntemi paylaşılıyor. Mısır koçanını alıp havlu kağıda sarıyoruz. Havlu kağıdı iyi sıklaştırdıktan sonra çok fazla olmayacak şekilde ıslatıyoruz.

ü

Ardından bu şekilde mikrodalga fırına atıyoruz ve 3,5 dakika tutuyoruz. Bu yöntemi deneyenler mısırın muhteşem bir lezzete kavuştuğunun altını çiziyor. Saatlerce pişen mısır bu teknikle çabucak pişiyor.

ü

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek