Sağlıklı beslenmenin birinci şartı temiz ve sağlıklı gıdaların tüketilmesidir. Günümüzde gıda üretiminde ve satışında maalesef birçok hileye başvurulmaktadır. Hepimizin çok duyduğu tağşiş kelimesinden bahsedelim. Gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi ‘Tağşiş’ adını alır. Kısaca içeriği hileli gıda üretimi tağşiştir. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı gıdaları detaylı olarak denetliyor, analiz ediyor. Tağşiş tespit edilirse hem yapanlara yasal cezalar uygulanıyor hem de kamuoyuna, medyaya ilan edilen listelerle tüketici bilgilendiriliyor. Birkaç ayda bir bu haberleri görüyoruz. Sağlıklı beslenmek için önemli bir engel oluşturan ümitsizlik duygusu ve karamsarlık tabloları büyük bir sorundur. Tağşiş listelerinden anlaşılacak olan, zaten her gıda hileli, yapacak bir şey yok düşüncesi değildir. Tam tersine, tağşiş listelerine bakınca; hileli gıdaların denetimi yapılmış ve önümde listelenmiş. Gıda temini konusunda dikkatli olayım. Titiz davranayım. İçeriği kötü, zararlı, hileli üretim yapanlara kanmadan, kaliteli ve sağlıklı gıdalarla besleneyim şeklinde düşünmeliyiz. Bu listeler ve haberler bizi sağlıklı beslenmek için motive etmekte ve bilgilendirmektedir.
Diğer bir yanlış kanaat gıda üretiminin yeterince denetlenmediği veya hilelerin tespitinin mümkün olmadığı düşüncesidir. Oysa devletimiz yeterli teknoloji ve yatırımla uzun yıllardır gıda üretimini denetlemektedir. Hileleri tespit edebilecek laboratuvar, cihaz, ekipman ve yetişmiş uzman personel açılarından bir eksiklik bulunmamaktadır. Gıda denetimleri ve analizleri düzenli olarak yapılmaktadır. Bu sebeple denetimlere ve bize sunulan sonuçlara güvenelim.
Bütün bu anlatılanlardan yola çıkarak gıda üreten firmaların tamamının hileye başvurduğunu da düşünmeyelim. Kurumsal, ciddi, sorumluluk sahibi, hassas birçok gıda firması bulunmaktadır. Sağlıklı gıdaya ulaşmak imkânsız değildir. Kaliteli, temiz ve kurallara uygun üretim yapan gıda firmalarının hangileri olduğunu anlamak için firmaların sahip oldukları kalite belgelerinin sayısına, içeriğine ve ciddiyetine bakılabilir. Akredite kurumlarca denetim sonucu verilen kalite belgeleri hepimize sağlıklı gıda için güven verici bir unsur olabilir. Örneğin TSE kalite belgeleri veya TSE Helal Belgeleri ciddi bir denetim sonucunda, gerekli analizler ve incelemeler yapılarak, akreditasyona uygun biçimde verilmektedir. Bu belgelerin gıda üretimi açısından pratikte güven oluşturucu etkisi olmalıdır. Unutulmaması gereken gerçek; belgelerin bir kısmının ürüne verildiği bilgisidir. Yani bir markanın olumlu imajı tüm ürünlerinin aynı kalitede veya aynı özellikte olduğu düşüncesini oluşturmamalıdır. Satın aldığımız her gıda ürününün hem içeriğini hem de kalite belgelerini dikkate alarak o ürün hakkında özel bir kanaat oluşturmak daha uygun olacaktır.
Temiz ve sağlıklı beslenmek bizi birçok ciddi hastalığa karşı koruyacaktır. Aksi takdirde, bütün gıdalar kötü üretiliyor, yapacak bir şey yok şeklinde yanlış bir kanaatle içeriğine dikkat etmeden, rastgele tükettiğiniz tağşiş yapılmış gıdalar yüzünden hayal edemeyeceğiniz ciddi sağlık sorunları sizi bekliyor olabilir. Kalbi uyarıcı ilaç etken maddelerinden tutun da hayatınız boyunca yemek istemeyeceğiniz çeşitli gıdalara kadar, çok farklı risk ve kötülükler, dikkat etmediğiniz hileli gıdalarla bünyenize zarar verebilir. Sonuç olarak gıda tağşişi için tüketici olarak bize düşen sorumluluk temiz ve sağlıklı gıda seçmek üzere daha fazla dikkat etmemiz olmalıdır. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.