Çinli bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, salatalık, elma ve armut gibi meyve ve sebzelerin kabuklarında tehlikeli düzeyde pestisit bulunduğunu tespit etti. Bu pestisitler, ne yazık ki yıkamayla tamamen temizlenmiyor ve meyvenin iç kısmına da nüfuz edebiliyor. Peki, pestisitler neden tehlikeli? Kısa süreli etkileri arasında burun yanması, boğaz tahrişi, cilt döküntüleri, bulantı ve baş dönmesi sayılabilir. Uzun vadede ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Öyleyse ne yapmalıyız? Uzmanlar, özellikle elma ve salatalık gibi meyvelerin kabuklarının ince bir tabaka halinde soyularak tüketilmesini öneriyor. Bu sayede pestisitlerden önemli ölçüde kurtulabiliriz. Peki ya diğer meyve ve sebzeler? Tüm meyve ve sebzelerin kabuklarında aynı düzeyde pestisit bulunmuyor. Örneğin, organik ürünlerde pestisit kullanımı daha az olduğu için kabuklarını soymadan tüketmek daha güvenli olabilir. Ancak yine de, kabukları iyice yıkamanız önerilir. -Haber Merkezi
Elma ve salatalığı bu yüzden soymanız gerekiyormuş...
"Vitamini kabuğunda" sözü, çocukluğumuzdan beri duyduğumuz ve meyve sebzeleri kabuklarıyla tüketmeye teşvik eden bir ifade. Ancak son yapılan araştırmalar, bu alışkanlığın bazı durumlarda sağlığımızı tehdit edebileceğini ortaya koyuyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir