Benim adım Ali. 9 yaşındayım. Yerimde duramıyorum. İstemsiz olarak sürekli hareket halindeyim. Evde, okulda, dışarıda hiç fark eden bir şey yok. Sürekli aynı konuya odaklanamıyorum. Başka başka olaylar geliyor aklıma. Ya da gözüm farklı bir yere takılıyor, tabi bedenim de onu takip ediyor. Her şeyden sıkılıyorum. Annem okulda eşyalarımı kaybetmemden çok şikayetçi tabi evde de sakarlık yapmamdan. Öğretmenim sınıf düzenini bozduğumu söylüyor. Arkadaşlarım benimle oyun oynarken zevk almıyormuş. Çünkü ben oyunun yarısında vazgeçip başka şeyler yapıyormuşum. Babamın ödev yaparken “al bu çocuğu yoksa çıldıracağım” diyerek beni anneme devretmesi ev içinde ayrı bir gündem oluşturuyor tabi.
Yukarıdaki hikayedeki Ali Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşamaktadır. Dikkati yoğunlaştırmama, basit uyaranlarla bile kolayca dağılabilme, unutkanlık, dalgınlık yaşama, bir olaya hazır olamama, sürekli hata yapma, dinleyememe, bekleyememe, herhangi bir görevin sonunu getirememe gibi belirtileri olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 3 türde kendini gösterir;
· Dikkat Eksikliğinin Önde Olduğu Tip: Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu türdür. Diğer belirtilerden olan” hiperaktivite ve dürtüsellik” yoktur ya da dikkat eksikliği kadar belirgin değildir.
· Hareketliliğin ve Dürtüselliğin Önde Olduğu Tip: Hareketlilik ve dürtüsellik belirtilerinin önde olduğu türdür. Dikkat eksikliği belirtileri, dürtüsellik ve hareketlilik kadar belirgin değildir.
· Birleşik Tip: Dikkat Eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtilerinin bir arada kendisini gösterdiği, en sık yaşanan türdür.
Tedavisi İçin Neler Yapmak Gerekir?
Öncelikle tıbbi anlamda alınması gereken önlemler için kesinlikle psikiyatri desteği alınarak tedavi sürecine adım atılmalıdır. Bu önemli adımı geçtikten sonra çocuğunuzun davranışlarında değişim sağlamak adına kural mekanizması, aralıklı çalışma programı, tek yönerge ile öğretim şekli, spor disiplini, sporun dürtüselliği hafifletici etkisi, aynı anda birden fazla sorumluluk yüklememe, oyuncakları birer birer vererek uzun vadeli oyun oynamasını sağlayabilme, başarılı olduğu alanları belirgin hale getirme gibi konu başlıklarıyla çalışmalar yapılmalıdır.
Çocukluk döneminde erken teşhisin sağlanması ve bununla birlikte alınan önlemler kişinin yetişkinlik döneminde rahatlamasına v yaşam kalitesinin artmasına sebep olacaktır. Ertelenmiş Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tedavinin de zorlaşmasına neden olacaktır. Bu anlamda anne babalara düşen en büyük görev çocuğunuzda gördüğünüz farklılıkları göz ardı etmeden ilgili uzmandan destek almak olacaktır. Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle esen kalın..