Bulgur pilav severek tüketilen yemeklerin başında geliyor. Her şeyin yanına kolaylıkla yakışan bulgur pilavı ayrıca kolay pişirilmesiyle sıklıkla tercih ediliyor. Bulgur pilavınızın daha lezzetli olmasını istiyorsanız bunun içib bazı ipuçları var.

Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, sebze gibi birçok yemeğin yanına yapabileceğiniz sade bulgur pilavı tarifi, hem kolay hem de çok lezzetli bir tarif. Peki, sade bulgur pilavı nasıl yapılır? Tadına doyamayacağınız ve tabak tabak yemek isteyeceğiniz sade bulgur pilavı tarifi, yapılışı, hazırlanışı ve püf noktası...

Kalorisi düşük pilav yapmak isteyenler için sade bulgur pilavı tarifi muhteşem bir alternatif. Peki, sade bulgur pilavı nasıl yapılır? Her yemeğin yanına yakışan ve yapması oldukça kolay olan enfes sade bulgur pilavı tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

SADE BULGUR PİLAVI TARİFİ

1,5 su bardağı pilavlık bulgur

1 adet soğan

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

3 su bardağı sıcak su

2 çay kaşığı tuz

SADE BULGUR PİLAVI YAPILIŞI

Tereyağı ve zeytinyağını pilav tenceresine koyup kızdırın.

Soğanı yemeklik doğrayıp pilav tenceresinin içine ekleyin.

Soğanlar yumuşayana kadar kavurun.

Ardından bulguru da tencereye ekleyin.

3 dakika daha kavurmaya devam edin.

Tuzunu ve sıcak suyu ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın.

Pilavı orta ateşte kaynamaya bırakın.

Tencere kaynadıktan sonra altını biraz kısıp pişmeye bırakın.

Pilav piştikten sonra ocağın altını kapatın.

Tenceredeki pilavı karıştırıp kapağını tekrar kapatın.

Pilavı en az 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Pilavı dinlendikten sonra hemen servis edebilirsiniz.

Bulgur pilavı yapmak için öncelikle bulguru yıkayın ve süzün. Ardından bir tencereye sıvı yağ, tereyağı, soğan ve salça koyun. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Salçayı da ekleyip karıştırın. Sonra bulguru ilave edin ve birkaç dakika daha kavurun. Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pilavı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Bulgur pilavının lezzetini artırmak istiyorsanız bunun için yapabileceğiniz tek şey var. Lezzetli bir bulgur pilavı için tavuk suyu eklemeniz gerekiyor. Tavuk suyu ile pişirilen bulgur pilavı tadı damakta bırakıyor.

LEZZETLİ BULGUR PİLAVININ PÜF NOKTASI

Tencerenin malzemesi de pilavın lezzetini etkiler. Bakır, döküm veya çelik tencere kullanmak, pilavın daha iyi pişmesini sağlar. Tencerenin kapağı da sıkıca kapanmalıdır.

Pilavın su oranı da çok önemlidir. Bulgurun cinsine göre değişmekle birlikte, genel olarak 1 ölçü bulgura 2 ölçü su yeterlidir. Suyun kaynar olması, pilavın daha çabuk pişmesini sağlar. Suyun içine tuz, karabiber, pul biber ve isteğe göre diğer baharatlar eklenir.

Pilavın yağı da lezzetini belirler. Tereyağı veya sıvı yağ kullanılabilir. Yağın miktarı da damak zevkine göre ayarlanabilir. Yağı kızdırarak içine soğan, sarımsak, salça veya domates rendesi eklemek, pilavın rengini ve aromasını artırır.

Bulguru yağda kavurmak, pilavın tane tane olmasını sağlar. Bulguru orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmak gerekir. Bulgurun rengi hafif koyulaşınca suyu eklemek gerekir.

Suyu ekledikten sonra pilavı karıştırmamak gerekir. Pilav kaynamaya başlayınca ateşi kısarak kapağını kapatmak gerekir. Pilav suyunu çekince altını kapatmak ve üzerine bir kağıt havlu sererek 10-15 dakika dinlendirmek gerekir.

Dinlenen pilavı bir tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak servis yapmak gerekir.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek